Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z najsłynniejszych sałatek na świecie. Każdy chyba ma swoją ulubioną wersję - ja kocham ją właśnie w takiej. Jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Genialnie sprawdza się na przyjęciach, grillu, czy jako dodatek do obiadu.
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 310
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 461
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 310
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 461
Składniki
Oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny, oregano, pieprzem i solą. Najlepiej użyć do tego słoiczka, dodać do niego wszystkie składniki, zakręcić i kilka razy porządnie wstrząsnąć, aż składniki się dokładnie połączą. Gotowy sos odstawiamy.
Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie miski. Myjemy warzywa, pomidorki kroimy na połówki (jeśli używamy zwykłych pomidorów to kroimy je w większą kostkę), a ogórka na plasterki. Wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy odsączone oliwki (można je pokroić na plasterki). Całość posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta.
Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem. Idealnym jej dopełnieniem będą czosnkowe grzanki. Smacznego ;)