Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka grillowa

Sałatka grillowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 907

Dodano:

Odsłon: 7268

Niezrównana jako dodatek do grilla

Składniki

  • 1kg ziemniaków
  • 3 ogórki
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 150 ml jogurtu, 4 dag majonezu, 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu
  • ½ pęczka pietruszki (niekoniecznie)
  • mielona papryka, sól, pieprz
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Sałatka grillowa

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy i studzimy, obieramy, kroimy w talarki. Ogórki obieramy, kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pomidory myjemy, kroimy. W dużej salaterce układamy warstwę ziemniaków, lekko skrapiamy octem, posypujemy solą pieprzem. Na wierzch kładziemy warstwę ogórków, następnie warstwę cebuli i ponownie warstwami ziemniaki i ogórki z cebulą aż do wykorzystania wszystkich składników. Każdą warstwę oprószamy solą, pieprzem, lekko skrapiamy octem.

  2. Sałatkę odstawiamy na 2 godziny, w tym czasie przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy musztardę, majonez, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i mieszamy. Polewamy sałatkę sosem, mieszamy dekorujemy pomidorem i pietruszką.

  3. Przepis z książki Jolanty Muras "Najlepsze sałatki" -

    Osobiście nie warstwuję tej sałaty tyko w każdym z osobna pojemniku solę, pieprzę, kwaszę octem i potem mieszam razem składniki polewam od razu sosem i zostawiam w lodówce na min godz.

    Robię tą sałatkę od kilku lat i jeszcze mi się nie znudziła. Porozdawałam ten przepis wielu znajomym i rodzinie. Jest łatwa w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczna. Polecam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń