Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka gyros

Sałatka gyros

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4588

Dodano:

Odsłon: 5545

Popularna i smaczna sałatka warstwowa

Składniki

  • Pierś z kurczaka 2 szt.
  • Ogórki konserwowe 1 słoik
  • Cebula 1 szt
  • Papryka konserwowa 5-6 płatów
  • Kukurydza ¾ puszki
  • Kapusta pekińska 1 szt. (mała)
  • Jogurt naturalny grecki 1 mały kubeczek
  • Majonez 2-3 łyżki
  • Przyprawa do gyrosa
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Czosnek granulowany
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą do gyrosa i smażymy na rumiano (przed smażeniem można mięso z przyprawą wstawić do lodówki, aby się „przegryzło”).

  2. Cebulę, ogórki konserwowe oraz paprykę konserwową kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Kapustę pekińską drobno szatkujemy.

  3. W małej misce mieszamy jogurt naturalny z majonezem, solą, pieprzem oraz odrobiną czosnku granulowanego. (Ilość sosu wedle upodobań).

  4. W dużej misce układamy usmażoną pierś z kurczaka, polewamy ją ketchupem oraz sosem. Następnie układamy ogórki konserwowe, cebulę, paprykę konserwową, kukurydzę. Polewamy to ponownie ketchupem oraz sosem. Na wierzch wsypujemy kapustę pekińską. (Kolejność warstw można zmienić – ważne tylko, aby mięso było na samym dole, a kapusta na wierzchu).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń