Sałatka gyros to praktycznie już klasyka. Robi się ją szybko. Jest pyszna i sycąca. Można ją podawać solo lub z ulubionym pieczywem. U nas czasem nawet zamiast obiadu. Doskonała też na domową imprezę.
Sałatka gyros z kurczakiem i jajkiem
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie mixu sałat
- przyprawa do kurczaka gyros olej do smażenia
- 2 jajka na twardo
- 1 duży ogórek konserwowy
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 10 pomidorków koktajlowych
- na sos: kubeczek jogurtu, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz
- sól, pieprz, płatki chili, ewentualnie szczypiorek do posypania potrawy
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie mixu sałat
- przyprawa do kurczaka gyros olej do smażenia
- 2 jajka na twardo
- 1 duży ogórek konserwowy
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 10 pomidorków koktajlowych
- na sos: kubeczek jogurtu, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz
- sól, pieprz, płatki chili, ewentualnie szczypiorek do posypania potrawy
Etapy przygotowania
Piersi kroimy w niewielką kosteczkę. Dosypujemy do mięsa przyprawę gyros ( jest zazwyczaj solona, więc mięsa nie dosalamy. Przyprawa jest pikantna i aromatyczna, więc nie przesadzamy z ilością ) oraz dolewamy 5 łyżek oleju. Mieszamy i przekładamy mięso na rozgrzaną patelnię. Smażymy, aż mięso się zarumieni
Do dużej miski wsypujemy mix sałat, odcedzoną kukurydzę, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka
Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, podobnie jajka
Do warzyw dodajemy przestudzone mięso i pomidorki. Mieszamy
Sałatkę wykładamy na duży półmisek i układamy na wierzchu jajka. Oprószamy wszystko płatkami chili i ewentualnie szczypiorkiem
Do sałatki przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Mieszamy. Sosem polewamy sałatkę na talerzu, ewentualnie dosalamy i doprawiamy pieprzem
Przepis w Waszym wykonaniu (4)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 34
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kurczak
- Przyprawy
- Bazylia
- Cynamon
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
Odsłon: 6128
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
- Impreza
- Polska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 5691
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 259
Ostatnio komentowane przepisy
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 34
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kurczak
- Przyprawy
- Bazylia
- Cynamon
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
Odsłon: 6128
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
- Impreza
- Polska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 5691
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 259
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 opakowanie mixu sałat
- przyprawa do kurczaka gyros olej do smażenia
- 2 jajka na twardo
- 1 duży ogórek konserwowy
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 10 pomidorków koktajlowych
- na sos: kubeczek jogurtu, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz
- sól, pieprz, płatki chili, ewentualnie szczypiorek do posypania potrawy
Piersi kroimy w niewielką kosteczkę. Dosypujemy do mięsa przyprawę gyros ( jest zazwyczaj solona, więc mięsa nie dosalamy. Przyprawa jest pikantna i aromatyczna, więc nie przesadzamy z ilością ) oraz dolewamy 5 łyżek oleju. Mieszamy i przekładamy mięso na rozgrzaną patelnię. Smażymy, aż mięso się zarumieni
Do dużej miski wsypujemy mix sałat, odcedzoną kukurydzę, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka
Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, podobnie jajka
Do warzyw dodajemy przestudzone mięso i pomidorki. Mieszamy
Sałatkę wykładamy na duży półmisek i układamy na wierzchu jajka. Oprószamy wszystko płatkami chili i ewentualnie szczypiorkiem
Do sałatki przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Mieszamy. Sosem polewamy sałatkę na talerzu, ewentualnie dosalamy i doprawiamy pieprzem