Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka hawajska jest jedną z najbardziej lubianych przez Polaków. Króluje na szwedzkich stołach, pojawia się przy grillu, sprawdza się w roli drugiego śniadania w pracy. Z czego właściwie składa się hawajska sałatka? Istnieje na nią wiele przepisów – z szynką lub kurczakiem, z ryżem lub bez ryżu, czasem z jajkami albo papryką. Wspólnym elementem wszystkich sałatek określanych mianem „hawajska” jest ananas. Wygląda na to, że fenomen dania tkwi właśnie w owym egzotycznym owocu.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 506
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 506
Składniki
Oczyść filet z kurczaka z błonek i chrząstek. Podziel na kawałki. Obierz marchewkę i pietruszkę. Kurczaka – z marchewką, pietruszką, porem, listkami laurowymi i zielem angielskim – zalej w garnku zimną wodą. Lekko ją posól i zagotuj. Gotuj około pół godziny – aż mięso zmięknie. Wówczas pokrój je na nieduże kawałki. Wywar i warzywa wykorzystaj do innych celów.
Pokrój na nieduże kawałki ananasa. Opłucz kukurydzę z zalewy. Czosnek przeciśnij przez praskę, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż ananasa, kukurydzę, ser i kurczaka do jednej miski. W osobnym naczyniu wymieszaj czosnek z majonezem i jogurtem. Dodaj do miski i wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki
Przed podaniem przełóż sałatkę hawajską do czystej miski wyłożonej liśćmi sałaty. Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.