Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To sałatka inna niż zwykle, pełna smaków i wyrazistości, głównie dzięki dressingowi z sokiem i skórką cytrynową. Całość jest niezwykle pożywna i sycąca, idealna na lato czy też na zimę, kiedy chcesz przypomnieć sobie, jak smakują słoneczne smaki. Danie możesz z powodzeniem zaserwować nawet osobom na diecie wegańskiej – wystarczy pominąć majonez lub zastąpić go wersją wegańską.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2499
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2499
Składniki
Ugotuj makaron w osolonej, wrzącej wodzie, aż będzie al dente. Odłóż 2 łyżki wody z gotowania makaronu, a ten następnie odcedź.
Przepłucz makaron odrobiną zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Odstaw go do ostygnięcia, a następnie przenieś do miski sałatkowej.
Kukurydzę odsącz z zalewy, cebulę obierz i drobno posiekaj, a pomidorki pokrój w ćwiartki lub ósemki. Wszystkie składniki wymieszaj z makaronem.
Przygotuj dressing.
Zetrzyj skórkę z cytryny, unikając białych błonek. Wyciśnij z niej sok. Przenieś oba składniki do miseczki.
Dolej oliwę z oliwek i wymieszaj trzepaczką do połączenia. Dodaj majonez oraz przyprawy, a następnie całość połącz w jednolitą masę.
Przyrządzonym sosem polej sałatkę i delikatnie ją przemieszaj, by dobrze pokrył wszystkie składniki.
Sałatka inna niż zwykle będzie idealnie komponować się z siekaną natką pietruszki na wierzchu.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 3 dni. Przed podaniem zawsze ją przemieszaj.