Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pyszne warzywa ugotowane na aromatycznym , tłustym wywarze. Jak możemy te resztki wykorzystać? Oczywiście na różne sposoby. My dzisiaj przygotowałyśmy naszą ulubioną sałatkę bardzo podobną do tradycyjnej jarzynowej, równie smaczną! Polecamy.
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 21544
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1891
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 21544
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1891
Składniki
Ogórki kiszone, obrane ze skórki jabłko, marchew i seler kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy solą i pieprzem drobno zmielonym według uznania. Dodajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić jeszcze pieprzem i solą.
Sałatka jarzynowa błyskawiczna gotowa!
Nasze rady:
Do sałatki jarzynowej dodajemy majonez gęsty i kremowy o łagodnym smaku, aby nie zdominował smaku jarzyn.
Dajemy dużo jabłka twardego i chrupiącego, ponieważ poprawia ono konsystencję sałatki (lubimy w sałatce składnik mocno chrupiący).
Możemy do naszej sałatki wkroić kawałek białej części pora. Nie polecamy cebuli, która dominuje bardzo w sałatkach smakiem i szybko się psuje.