Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka karpacka zaskoczy cię ciekawym połączeniem składników. Szczególnie jeden element może wydać się nietypowy, ale to właśnie dzięki niemu potrawa nabiera oryginalnego charakteru. Rabarbar dodaje daniu fantastycznej świeżości przełamując słodycz jabłka i dopełniając lekkość ogórka. Miodowo-cytrynowy dressing pięknie łączy wszystkie smaki ze sobą. Sałatkę karpacką podawaj samodzielnie lub jako dopełnienie dania głównego. Dla większej chrupkości możesz dorzucić garść orzechów włoskich lub ziaren słonecznika, a dla podbicia słodkości – trochę rodzynek.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 648
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 648
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Składniki
Prace zacznij od umycia i obrania rabarbaru. Usuń zewnętrzną skórkę z łodyg za pomocą ostrego nożyka i pokrój rabarbar w cienkie plasterki. Ogórki (możesz zachować skórkę) posiekaj w cienkie paski lub plasterki. Umieść rabarbar i ogórki w misce, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij, lecz nie płucz i przełóż do miski. Jabłka umyj, obierz i pokrój na ósemki lub w kostkę, skrop sokiem z cytryny, aby owoce nie ciemniały i przełóż do miski. Szczypiorek drobno posiekaj.
W miseczce lub szklance wymieszaj olej, miód i sok z cytryny. W razie potrzeby możesz dodać sól i czarny pieprz. Sosem polej sałatkę, dokładnie wymieszaj i od razu podawaj. Możesz udekorować posiekanym koperkiem.