Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka karpacka zaskoczy cię ciekawym połączeniem składników. Szczególnie jeden element może wydać się nietypowy, ale to właśnie dzięki niemu potrawa nabiera oryginalnego charakteru. Rabarbar dodaje daniu fantastycznej świeżości przełamując słodycz jabłka i dopełniając lekkość ogórka. Miodowo-cytrynowy dressing pięknie łączy wszystkie smaki ze sobą. Sałatkę karpacką podawaj samodzielnie lub jako dopełnienie dania głównego. Dla większej chrupkości możesz dorzucić garść orzechów włoskich lub ziaren słonecznika, a dla podbicia słodkości – trochę rodzynek.
Składniki
Prace zacznij od umycia i obrania rabarbaru. Usuń zewnętrzną skórkę z łodyg za pomocą ostrego nożyka i pokrój rabarbar w cienkie plasterki. Ogórki (możesz zachować skórkę) posiekaj w cienkie paski lub plasterki. Umieść rabarbar i ogórki w misce, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij, lecz nie płucz i przełóż do miski. Jabłka umyj, obierz i pokrój na ósemki lub w kostkę, skrop sokiem z cytryny, aby owoce nie ciemniały i przełóż do miski. Szczypiorek drobno posiekaj.
W miseczce lub szklance wymieszaj olej, miód i sok z cytryny. W razie potrzeby możesz dodać sól i czarny pieprz. Sosem polej sałatkę, dokładnie wymieszaj i od razu podawaj. Możesz udekorować posiekanym koperkiem.