Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka kopenhaska to jeden z najważniejszych składników kuchni duńskiej. Bardzo popularne są tam kanapki smorrebrod, czyli „otwarte”. Składają się z kromki żytniego chleba dobrej jakości, masła i sałatki z domowym majonezem. Sałatki te mogą się od siebie różnić. Mogą nie istnieć dwie takie same. Najważniejsza jest wysoka jakość składników pietyzm wykonania. W tym przepisie znajdziesz przepyszną sałatkę z kurczakiem.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5384
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 905
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11824
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5084
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1346
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5384
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 905
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11824
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5084
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1346
Składniki
Mięso oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw go solą i pieprzem. Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. Piecz przez ok. 30 minut. Schłodź i oddziel mięso od kości. Pokój je na drobne cząstki wielkości jednego kęsa.
Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć posiekany drobno czosnek. Smaż go przez kilka minut, a następnie dodaj grzyby. Zmniejsz ogień i smaż do odparowania płynu. Zdejmij z ognia i ostudź.
W osobnej misce wymieszaj żółtka z musztardą. Energicznie miksując, wlewaj powoli oleje. Kiedy zrobi się majonez, dodaj ocet, sok z cytryny i przyprawy.
Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekaj i także dodaj do sałatki. Całość włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Sałatkę kopenhaską podawaj na kromce chleba wysokiej jakości posmarowanej masłem i udekorowanej ulubionymi kiełkami.