Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka kopenhaska to jeden z najważniejszych składników kuchni duńskiej. Bardzo popularne są tam kanapki smorrebrod, czyli „otwarte”. Składają się z kromki żytniego chleba dobrej jakości, masła i sałatki z domowym majonezem. Sałatki te mogą się od siebie różnić. Mogą nie istnieć dwie takie same. Najważniejsza jest wysoka jakość składników pietyzm wykonania. W tym przepisie znajdziesz przepyszną sałatkę z kurczakiem.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2538
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3045
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102018
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6402
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2538
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3045
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102018
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6402
Składniki
Mięso oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw go solą i pieprzem. Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. Piecz przez ok. 30 minut. Schłodź i oddziel mięso od kości. Pokój je na drobne cząstki wielkości jednego kęsa.
Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć posiekany drobno czosnek. Smaż go przez kilka minut, a następnie dodaj grzyby. Zmniejsz ogień i smaż do odparowania płynu. Zdejmij z ognia i ostudź.
W osobnej misce wymieszaj żółtka z musztardą. Energicznie miksując, wlewaj powoli oleje. Kiedy zrobi się majonez, dodaj ocet, sok z cytryny i przyprawy.
Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekaj i także dodaj do sałatki. Całość włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Sałatkę kopenhaską podawaj na kromce chleba wysokiej jakości posmarowanej masłem i udekorowanej ulubionymi kiełkami.