Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka kopenhaska to jeden z najważniejszych składników kuchni duńskiej. Bardzo popularne są tam kanapki smorrebrod, czyli „otwarte”. Składają się z kromki żytniego chleba dobrej jakości, masła i sałatki z domowym majonezem. Sałatki te mogą się od siebie różnić. Mogą nie istnieć dwie takie same. Najważniejsza jest wysoka jakość składników pietyzm wykonania. W tym przepisie znajdziesz przepyszną sałatkę z kurczakiem.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 708
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 708
Składniki
Mięso oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw go solą i pieprzem. Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. Piecz przez ok. 30 minut. Schłodź i oddziel mięso od kości. Pokój je na drobne cząstki wielkości jednego kęsa.
Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć posiekany drobno czosnek. Smaż go przez kilka minut, a następnie dodaj grzyby. Zmniejsz ogień i smaż do odparowania płynu. Zdejmij z ognia i ostudź.
W osobnej misce wymieszaj żółtka z musztardą. Energicznie miksując, wlewaj powoli oleje. Kiedy zrobi się majonez, dodaj ocet, sok z cytryny i przyprawy.
Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekaj i także dodaj do sałatki. Całość włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Sałatkę kopenhaską podawaj na kromce chleba wysokiej jakości posmarowanej masłem i udekorowanej ulubionymi kiełkami.