Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka kreteńska

Sałatka kreteńska

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4258

Dodano:

Odsłon: 5978

Tradycyjna sałatka kreteńska stanowiąca połączenie sałatki greckiej z pieczywem dakos (zamiennikiem pieczywa dakos mogą być pajdy czerstwego chleba, ja zaś używam grzanek śródziemnomorskich o smaku pomidora i oregano - do kupienia w Biedronce), przepyszna, polecam:)

Składniki

  • 4 grzanki (lub pajdy czerstwego chleba)
  • 5 mniejszych pomidorów
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 10 czarnych oliwek
  • ser fera
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • oregano
5-6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka kreteńska

Przygotowanie

  1. Grzanki namaczamy przez chwilę w wodzie z obu stron. Układamy w misce i skrapiamy oliwą z oliwek.

  2. Pomidory kroimy w ósemki, paprykę w paseczki, ogórki w półplasterki, cebulę w piórka. Oliwki pozostawiamy w całości lub kroimy na pół.
    Pomidory, paprykę, cebulę i ogórek mieszamy i wykładamy na grzanki. Na górę dodajemy oliwki. Następnie kruszymy na to fetę, obsypujemy pieprzem i oregano oraz skrapiamy oliwą z oliwek.
    Sałatkę nabieramy od spodu.
    SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń