Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Królowa Śniegu to wspaniała propozycja na świątecznym stole. Inspiracją do jej nazwy jest warstwa ugotowanych białek jaj, znajdujących się na wierzchu przystawki. Danie możesz przygotować w dużej misce i serwować gościom do samodzielnego częstowania lub ułożyć sałatkę w pierścieniu do formowania potraw i podać każdą porcję oddzielnie (z podanych składników uzyskasz około 5-7 porcji).
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 25
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 115
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 25
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 115
Składniki
Ugotuj ziemniaki i marchewki w mundurkach w osolonej wodzie. Marchewki mogą gotować się dłużej, więc wcześniej wyjmij ziemniaki, ostrożnie obierz i zgnieć na puree. Możesz dodać 2 łyżki mleka lub łyżeczkę masła, by uzyskać gładszą strukturę. Obierz marchewki i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i oddziel białka od żółtek. Żółtka zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrusz, a białka posiekaj w kostkę. Podobnie zrób z żółtym serem. Każdy składnik umieść w oddzielnej miseczce.
Tuńczyka wyjmij z puszki i odsącz na sicie.
Majonez włóż do rękawa cukierniczego, to ułatwi pracę. Uprzednio możesz dodać do niego czarny pieprz i ewentualnie sól.
Ustaw pierścienie do serwowania na talerzu i ułóż puree ziemniaczane na spodzie, delikatnie przyciśnij łyżką i wyrównaj. Wyciśnij warstwę majonezu, po czym ułóż porcję tuńczyka, startych żółtek, warstwę marchewek i ponownie polej majonezem. Wyłóż pokrojony ser, a wierzch przykryj posiekanym białkiem jaj.
Wstaw sałatkę do lodówki, a przed podaniem odepnij pierścień i udekoruj natką pietruszki.