Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Królowa Śniegu już samą nazwą intryguje i sugeruje przepis na coś wyjątkowo eleganckiego i serwowanego na chłodno. Jeśli szukasz niebanalnych propozycji serwowanych na rodzinnych spotkaniach albo podczas świąt, to jesteś w dobrym miejscu. To nie jest kolejna zwykła warstwowa sałatka, tylko kompozycja, która na stole prezentuje się naprawdę królewsko. Dzięki warstwom ziemniaczanego purée, białek jaj i tuńczyka ma niemal śnieżny wygląd. Doskonale pasuje zarówno do zimowych uroczystości, jak i uroczystych kolacji niezależnie od pory roku.
Za chłodnym i eleganckim wyglądem sałatki Królowa Śniegu kryje się prawdziwe bogactwo smaków. Docenisz w niej delikatność warzyw, słonawy akcent tuńczyka, kremową konsystencję majonezu i subtelną ostrość żółtego sera. Całość zwieńczona jest drobno posiekanym białkiem jajek, które przypomina śnieżną pierzynkę.
Dzięki warstwowej formie każdy kęs smakuje inaczej, w zależności od tego, co akurat trafi na widelec. To przepis na przekąskę, który z powodzeniem sprawdzi się na co dzień oraz na specjalne okazje.
Sałatka Królowa Śniegu jest także bardzo praktyczna. Możesz ją przygotować wcześniej i schłodzić. Nie potrzebujesz też skomplikowanych składników. Wystarczą dobrej jakości ziemniaki, marchewki, jajka, ser żółty o wyraźnym smaku, a także rozdrobniony tuńczyk w sosie własnym. Nie musisz też przygotowywać specjalnie sosu. Na pewno masz w lodówce majonez, który idealnie się tu sprawdza.
Układanie warstw w sałatce Królowa Śniegu to nie tylko kwestia estetyki. Takie podanie znacznie ułatwia kosztowanie każdego smaku po kolei i odkrywanie kolejnych warstw. Jak uzyskać taki efekt?
Najlepiej sprawdza się tu ring do sałatek lub pierścień cukierniczy, który pozwala precyzyjnie formować kolejne warstwy. Jeśli takiego nie masz, możesz wykorzystać szeroki metalowy wykrawacz do ciasta. Ważne, aby konstrukcja była stabilna i miała wysokie ścianki. Przed rozpoczęciem układania, ustaw ring bezpośrednio na talerzu, na którym podajesz sałatkę.
Bardzo istotna jest kolejność i technika nakładania. Każdą warstwę sałatki Królowa Śniegu należy delikatnie docisnąć łyżką lub szpatułką. Szczególnie ważne jest to w przypadku ziemniaczanego purée, które stanowi bazę. Powinno być gładkie, ale nie płynne. Z kolei warstwy z majonezem warto rozsmarowywać cienko i równomiernie. Możesz użyć do tego rękawa cukierniczego lub małej łyżeczki.
Po ułożeniu wszystkich warstw najlepiej wstawić sałatkę do lodówki na co najmniej 1-2 godziny przed ściągnięciem pierścienia. Znacznie zapobiega to rozsypywaniu się poszczególnych składników.
Przy odpinaniu pierścienia, warto zrobić to delikatnie i powoli. Jeśli coś się przyklei do boków, możesz lekko oddzielić składniki cienkim nożem. Tak przygotowana sałatka nie tylko świetnie smakuje, ale też prezentuje się na stole naprawdę królewsko – dokładnie tak, jak przystało na Królową Śniegu.
Najlepiej spożyć ją w ciągu 1-2 dni od przygotowania. Po tym czasie ziemniaki mogą zmienić strukturę, a majonez puścić wodę.
Choć sałatka Królowa Śniegu sama w sobie robi wrażenie dzięki warstwom i jasnej kolorystyce, odpowiednia dekoracja potrafi zrobić jeszcze większe wrażenie. W klasycznej wersji wierzch przykrywa się posiekanym białkiem jaj, które przypomina śnieżną pierzynkę. Posól je przed podaniem, aby nie było mdłe.
Możesz również pójść o krok dalej. Jednym z najprostszych i najefektowniejszych dodatków jest świeża natka pietruszki, ułożona na środku lub jako delikatna korona wokół brzegów. Możesz także użyć listków rukoli, koperku albo bazylii – zależnie od tego, jaki smak i kolor chcesz podkreślić.
Świetnie sprawdzają się także plasterki czarnych oliwek, paski marynowanej papryki lub groszek konserwowy. Wprowadzą odrobiny koloru do naszego podstawowego przepisu. Z kolei prażone migdały w płatkach lub posiekane orzechy nerkowca dodadzą chrupkości i lekko orzechowego aromatu.
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10411
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 3410
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 972
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7887
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 220
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 195
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10411
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 3410
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 972
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7887
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 220
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 195
Składniki
Ugotuj ziemniaki i marchewki w mundurkach w osolonej wodzie. Marchewki mogą gotować się dłużej, więc wcześniej wyjmij ziemniaki, ostrożnie obierz i zgnieć na puree. Możesz dodać 2 łyżki mleka lub łyżeczkę masła, by uzyskać gładszą strukturę. Obierz marchewki i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i oddziel białka od żółtek. Żółtka zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrusz, a białka posiekaj w kostkę. Podobnie zrób z żółtym serem. Każdy składnik umieść w oddzielnej miseczce.
Tuńczyka wyjmij z puszki i odsącz na sicie.
Majonez włóż do rękawa cukierniczego, to ułatwi pracę. Uprzednio możesz dodać do niego czarny pieprz i ewentualnie sól.
Ustaw pierścienie do serwowania na talerzu i ułóż puree ziemniaczane na spodzie, delikatnie przyciśnij łyżką i wyrównaj. Wyciśnij warstwę majonezu, po czym ułóż porcję tuńczyka, startych żółtek, warstwę marchewek i ponownie polej majonezem. Wyłóż pokrojony ser, a wierzch przykryj posiekanym białkiem jaj.
Wstaw sałatkę do lodówki, a przed podaniem odepnij pierścień i udekoruj natką pietruszki.