Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka letnia z bundzem

Sałatka letnia z bundzem

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49416

Dodano:

Odsłon: 1576

Jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem sera bundz. Od kilku lat jestem jego miłośniczką, uważam że jest pyszny. Lekko słodkawy, świetnie smakuje posypany solą i położony na kanapce posmarowanej masłem. Bundz sprawdza się doskonale w sałatkach, zapiekankach czy jako dodatek do jajecznicy.

Składniki

  • mix sałat 1 opakowanie (150 g)
  • pomidory 2 sztuki
  • ogórek gruntowy 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • papryka żółta stożkowa 2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • sos: ser bundz 200 g, jogurt naturalny 400 g, czosnek 3 ząbki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka letnia z bundzem

Przygotowanie

  1. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne, kroimy ją w kostkę, solimy i odstawiamy na 30 minut. Identycznie postępujemy z ogórkami.
    Pomidory kroimy na dość grube kawałki, ja kroję najczęściej na ósemki i później każdy kawałek na połowę. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kosteczkę. Po 30 minutach z ogórków i papryki delikatnie odciskamy nadmiar wody. Wszystkie pokrojone warzywa oraz mix sałat mieszamy w misce, dodajemy sól i pieprz.
    Następnie sporządzamy sos. Ser bundz kroimy w drobną kosteczkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki łączymy z jogurtem naturalnym.
    Gotowym sosem zalewamy warzywa, całość delikatnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.

  2. Sałatka smakuje świetnie jako dodatek obiadowy. Może również z powodzeniem stać się samodzielnym daniem. U mnie w towarzystwie zapiekanek.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń