Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka lwowska wykonana jest z warzyw korzeniowych, dlatego będzie idealna na chłodniejsze miesiące, kiedy lokalne, świeże ogórki i pomidory nie są już dostępne na targowiskach. Sałatka zawiera gotowane buraki, ziemniaki i marchewki oraz pikantną cebulkę i zielone oliwki. Jeśli nie przepadasz za oliwkami, użyj zielonego groszku z puszki. Aby jeszcze bardziej urozmaicić smak przekąski, dodaj marynowane pieczarki, zieloną fasolkę, jabłko lub kiszoną kapustę.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 200
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 200
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Składniki
Buraki, marchewkę i ziemianki ugotuj w mundurkach do miękkości. Gdy warzywa ostygną, obierz je i pokrój w równą kostkę (każde z warzyw oddzielnie). Buraki od razu polej 2 łyżkami oleju, wymieszaj i odstaw. Jeśli od razu połączysz buraki z pozostałymi składnikami, inne elementy przestaną odróżniać się kolorem, a sałatka nie będzie wyglądać zbyt atrakcyjnie.
Obierz i posiekaj czerwoną cebulkę i przelej ją wrzątkiem, dzięki czemu straci mocny smak. Pokrój oliwki na pół lub w plasterki. Teraz możesz wymieszać wszystkie składniki sałatki. Dodaj więcej oleju zmieszanego z octem, a następnie dopraw solą i pieprzem. Wielbiciele bardziej kalorycznych dań mogą zastąpić olejowy dressing majonezem. Sałatka najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce. Podawaj ją samodzielnie, z kromką pieczywa lub daniami mięsnymi.