Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka lwowska wykonana jest z warzyw korzeniowych, dlatego będzie idealna na chłodniejsze miesiące, kiedy lokalne, świeże ogórki i pomidory nie są już dostępne na targowiskach. Sałatka zawiera gotowane buraki, ziemniaki i marchewki oraz pikantną cebulkę i zielone oliwki. Jeśli nie przepadasz za oliwkami, użyj zielonego groszku z puszki. Aby jeszcze bardziej urozmaicić smak przekąski, dodaj marynowane pieczarki, zieloną fasolkę, jabłko lub kiszoną kapustę.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 434
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2607
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 434
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2607
Składniki
Buraki, marchewkę i ziemianki ugotuj w mundurkach do miękkości. Gdy warzywa ostygną, obierz je i pokrój w równą kostkę (każde z warzyw oddzielnie). Buraki od razu polej 2 łyżkami oleju, wymieszaj i odstaw. Jeśli od razu połączysz buraki z pozostałymi składnikami, inne elementy przestaną odróżniać się kolorem, a sałatka nie będzie wyglądać zbyt atrakcyjnie.
Obierz i posiekaj czerwoną cebulkę i przelej ją wrzątkiem, dzięki czemu straci mocny smak. Pokrój oliwki na pół lub w plasterki. Teraz możesz wymieszać wszystkie składniki sałatki. Dodaj więcej oleju zmieszanego z octem, a następnie dopraw solą i pieprzem. Wielbiciele bardziej kalorycznych dań mogą zastąpić olejowy dressing majonezem. Sałatka najlepiej smakuje po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce. Podawaj ją samodzielnie, z kromką pieczywa lub daniami mięsnymi.