Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka makaronowa "prawie grecka"

Sałatka makaronowa prawie grecka

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 5196

Dodano:

Odsłon: 8190

Spontaniczna kombinacja greckiego makaronu, bialej fasoli, cykorii i koziego sera. Cytryna, tymianek i orzeszki piniowe podkreslaja smak tej niecodziennej salatki

Składniki

  • 500 g makaronu kritharaki lub innego drobnego makaronu
  • 2 puszki białej fasoli (lub ok. 400 g gotowanej)
  • 3 cykorie
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 300 g koziego sera
  • świeże liście tymianku
  • sok i skórka 1 cytryny
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki białego octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowac makaron i fasole (jesli fasola z puszki - odcedzic)
    Cykorie umyc, wyciac glaba i pokroic w waskie paski. Mozna uzyc surowej cykorii lub krótko uduszonej w masle z odrobina cukru i doprawionej sola i pieprzem.
    Makaron wymieszac z fasola, cykoria, oliwa z oliwek, sokiem i skórka z cytryny i octem balsamicznym. Doprawic sola, pieprzem i cukrem.
    Dodac listki swiezego tymianku.

  2. Podawac z uprazonymi bez tluszczu orzeszkami piniowymi i pokruszonym owczym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń