Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska

Autor:

Przepisów i artykułów: 477 Ocena: 3412

Dodano:

Odsłon: 12931

Sałatka meksykańska to prosta i szybka do zrobienia sałatka, której podstawą są warzywa konserwowe takie jak: kukurydza, fasola czerwona i ogórki oraz kabanosy wieprzowe (najlepiej pikantne). Sałatka jest fajna i kolorowa. Ładnie wygląda po przygotowaniu i jest bardzo smaczna.

Składniki

  • ok. 300 kabanosów wieprzowych (najlepiej pikantnych)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • ok. 5-6 ogórków konserwowych
  • mały kawałek pora lub cebuli
  • sól, pieprz
  • majonez
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka meksykańska

Przygotowanie

  1. Kukurydzę i fasolę konserwowe wyłożyłam z puszek na durszlak aby odsączyć z zalewy. Następnie przełożyłam do większej miski. Paprykę czerwoną umyłam, wykroiłam gniazdo nasienne i pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do miski. Ogórki pokroiłam również w podobną kostkę i odcisnęłam z nadmiaru soku i dodałam do reszty warzyw w misce. Kawałek pora o długości ok. 6-7cm również drobno pokroiłam i wrzuciłam do miski. Można też użyć kawałek cebuli. Chodzi aby sałatka nie była mdła i nabrała troszkę charakteru. Kabanosy pokroiłam na plasterki i dodałam do warzyw. Wszystko doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Ilość majonezu należy dostosować do własnych upodobań smakowych. Do sałatki można dodać również ugotowany makaron zwykły lub błyskawiczny, bądź tortellini.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń