Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka na ciepło to ciekawa propozycja na szybki i lekki lunch, ale sprawdzi się też na grillu czy każdej imprezie rodzinnej. Danie jest niesamowicie proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne smaku słońca, lata i darów ziemi. Całość jest niezwykle kolorowa i aż zachęca do jedzenia! Z powodzeniem możesz podać tę sałatkę także osobom na diecie wegańskiej czy bezglutenowej.
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 61
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16317
Polecam.
Odsłon: 54
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 61
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16317
Polecam.
Odsłon: 54
Składniki
Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę, tymianek i szczyptę soli. Smaż całość do lekkiego zrumienienia, a następnie dołóż drobno posiekany czosnek i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę. Zdejmij z ognia.
Papryki, cukinie i bakłażana pokrój na średniej wielkości kawałki. Skrop je oliwą i posyp solą, a następnie dobrze wymieszaj. Rozłóż je w miarę równomiernie na blaszce od piekarnika wyłożonej grubą warstwą folii aluminiowej.
Na zewnętrznych obszarach blachy połóż posiekane pomidory, a na nie przełóż mieszankę cebulowo-czosnkową. Jeśli nie masz na tyle dużo miejsca na blaszce, możesz piec warzywa w dwóch partiach.
Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez 10 minut, aż warzywa zaczną delikatnie brązowieć. W połowie pieczenia obróć kawałki warzyw, by zrumieniły się równomiernie.
Wszystkie warzywa przenieś do miski sałatkowej. Polej je sokiem z cytryny i posyp siekanym, świeżym tymiankiem.
Sałatkę na ciepło podawaj od razu po przygotowaniu.