Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka na ciepło to ciekawa propozycja na szybki i lekki lunch, ale sprawdzi się też na grillu czy każdej imprezie rodzinnej. Danie jest niesamowicie proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne smaku słońca, lata i darów ziemi. Całość jest niezwykle kolorowa i aż zachęca do jedzenia! Z powodzeniem możesz podać tę sałatkę także osobom na diecie wegańskiej czy bezglutenowej.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę, tymianek i szczyptę soli. Smaż całość do lekkiego zrumienienia, a następnie dołóż drobno posiekany czosnek i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę. Zdejmij z ognia.
Papryki, cukinie i bakłażana pokrój na średniej wielkości kawałki. Skrop je oliwą i posyp solą, a następnie dobrze wymieszaj. Rozłóż je w miarę równomiernie na blaszce od piekarnika wyłożonej grubą warstwą folii aluminiowej.
Na zewnętrznych obszarach blachy połóż posiekane pomidory, a na nie przełóż mieszankę cebulowo-czosnkową. Jeśli nie masz na tyle dużo miejsca na blaszce, możesz piec warzywa w dwóch partiach.
Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez 10 minut, aż warzywa zaczną delikatnie brązowieć. W połowie pieczenia obróć kawałki warzyw, by zrumieniły się równomiernie.
Wszystkie warzywa przenieś do miski sałatkowej. Polej je sokiem z cytryny i posyp siekanym, świeżym tymiankiem.
Sałatkę na ciepło podawaj od razu po przygotowaniu.