Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spotkanie towarzyskie wymaga smakowitej kulinarnej oprawy. Do szybkiej kawy w porze podwieczorku wystarczy zwykle kawałek ciasta. Jeśli jednak planujemy spędzić w miłym gronie kilka godzin, trzeba zadbać o bardziej złożone menu, którego częścią jest zwykle zimny bufet złożony z koreczków, past, kanapek czy sałatek. Gospodarze zwykle stają przed dylematem, jak zaspokoić gusta wszystkich gości. Jaka jest najlepsza sałatka na imprezę? Hit niemal każdego przyjęcia w polskich domach od lat stanowi sałatka Olivier – bardzo podobna do tradycyjnej sałatki jarzynowej, ale wzbogacona o mięsną wkładkę.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
Chleb pokrój w grubą kostkę. Cebulę pokrój w piórka.
W garnku o grubym dnie podgrzej olej, a następnie zeszklij na nim cebulę. Gdy będzie szklista, dodaj do niej chleb i podsmażaj przez kilka minut, aby pieczywo także się zrumieniło.
Następnie dodaj do garnka bulion oraz sałatkę jarzynową. Całość gotuj około 15 minut.
Gdy zupa z sałatki jarzynowej będzie gotowa, zblenduj ją na gładki krem, a następnie dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta, dolej do niej nieco więcej bulionu lub wody.
Zupa z sałatki jarzynowej może być podawana z grzankami, kleksem śmietany oraz odrobiną ulubionych ziół (np. natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem).