Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielki Piątek to dla wielu osób czas ścisłego postu. Co w takim dniu może zagościć na naszych talerzach? Doskonale sprawdzi się nasza prosta, a jednocześnie sycąca sałatka na Wielki Piątek. Jesteśmy pewni, że na tyle wam zasmakuje, iż będziecie do niej wracać znacznie częściej niż tylko raz w roku.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1439
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 485
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1439
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 485
Składniki
Najpierw przygotuj sos do sałatki. W miseczce połącz ze sobą majonez, śmietanę oraz sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jajka pokrój w kostkę o rozmiarze zbliżonym do ziemniaków.
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Śledzie pokrój w niezbyt grube paski.
Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Ziemniaki pokrój w średniej wielkości kostkę.
Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W miseczce lub w specjalnych rantach układaj naprzemiennie niezbyt grube warstwy kolejnych składników. Co kilka warstw wyłóż porcję sosu majonezowego. Na wierzchu ułóż większe kawałki śledzi i cebuli. Sałatkę możesz podawać natychmiast, jednak lepiej smakuje przygotowana z jednodniowym wyprzedzeniem.