Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka ogórkowo-pomidorowa to prawdziwa bomba witaminowa. Jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga użycia drogich czy trudno dostępnych składników. Może być dodatkiem do obiadu, dań z grilla lub zdrową przekąską. Jeśli chcesz zjeść tę prostą sałatkę jako samodzielny posiłek, możesz dodać do niej np. prażone pestki dyni albo nasiona słonecznika. Bardziej sycąca stanie się także z kleksem jogurtu lub łyżką twarogu śmietankowego.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1289
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1726
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 112
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 523
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1289
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1726
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 112
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 523
Składniki
Umyj ogórki i pomidory. Ogórki obierz, pomidory sparz i ściągnij z nich skórkę. Obierz cebule z łupiny i usuń niejadalne części.
Wytnij z ogórków gniazda nasienne (wykorzystaj je do innego celu, np. do warzywnego smoothie) i pokrój je na dość grube plasterki. Pomidory pokrój na ćwiartki, a następni każdą ćwiartkę na plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Połącz w misce wszystkie warzywa i delikatnie wymieszaj.
W miseczce dokładnie wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Możesz także dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Odstaw na kwadrans do lodówki. Przed podaniem posyp sałatkę świeżymi ziołami.