Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka w przygotowaniu i orzeźwiająca potrawa, która smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Idealne danie na ciepłe dni.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5357
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5357
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Do miseczki wlać jogurt, dodać sok z cytryny, startą skórkę, drobno posiekany czosnek oraz zioła, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Kurczaka pokroić w paski i przełożyć do jogurtowej marynaty. Wymieszać i wstawić do lodówki na około godzinę.
Tak przygotowane mięso nabijamy na patyki do szaszłyków (które wcześniej dobrze jest wymoczyć w wodzie), wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut, co jakiś czas obracając i smarując pozostała marynatą.
Sałatę oraz bratki umyć i wysuszyć. Pomarańczę myjemy, po czym ścinamy spód i wierzchołek. Z góry do dołu odcinamy dość grubo skórkę tak, aby pozbyć się również białego miąższu. Następnie wycinamy poszczególne cząstki pomarańczy spomiędzy białych błonek. Orzechy obieramy z łupin, z granatu wyjmujemy pestki. Sałatę, orzechy, owoce oraz bratki układamy na talerzu.
Do miseczki dodajemy miód, sok z cytryny, musztardę i doprawiamy pieprzem oraz w razie potrzeby solą, mieszamy. Dodajemy oliwę. Wszystkie składniki ponownie należy dokładnie wymieszać. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Na to wykładamy szaszłyki z kurczaka, które można dodatkowo skropić sokiem z cytryny.