Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka popisowa to ciekawa alternatywa dla zwykłej sałatki ziemniaczanej. I choć sałatka ziemniaczana jest zwykła, to o tym daniu nie można tego powiedzieć!
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 36
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 53
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 674
Szybka i smaczna
Odsłon: 11234
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 276
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 36
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 53
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 674
Szybka i smaczna
Odsłon: 11234
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 276
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odcedź i obierz. Pokrój je w średniej wielkości kostkę o boku ok. 0,5 cm. Ogórki pokrój w kostkę o podobnej wielkości. Mieszankę warzywną odsącz z zalewy. Pietruszkę bardzo drobno posiekaj. Cebulę obierz i także pokrój w niewielką kostkę. Przygotowane w ten sposób składniki przenieś do miski sałatkowej.
W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Zalej sosem warzywa i całość dokładnie wymieszaj. Sałatka powinna być mocno kleista. Jajka ugotuj na twardo. Oddziel białka od żółtek i zetrzyj je osobno na tarce. Wnętrze formy do babki z kominem o średnicy ok. 20 cm wysmaruj dobrze majonezem. Naprzemiennie układaj w niej na ściankach białka i żółtka, wykorzystując ok. połowę z tych składników. Dobrze dociśnij do ścianek.
Formę wypełnij przygotowaną wcześniej sałatką ziemniaczaną. Także dobrze ją dociśnij do ścianek formy. Wstaw całość do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjmij formę i przewróć ją do góry dnem na duży talerz lub paterę. Opukaj dobrze ścianki, by całość odkleiła się od ścianek. Nie przejmuj się, że zostanie na nich dużo majonezu. Pozostawioną drugą połową białek i żółtek uzupełnij powstałe „dziury” w kompozycji, dobrze je dociskając łyżką. Sałatkę popisową podawaj na zimno, udekorowaną listkami natki pietruszki.