Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Troszkę wiosny zimą. W sezonie dodajemy świeże zielone szparagi (obrane gotujemy ok. 1o minut w wodzie z solą i kostką cukru )
Główkę sałaty podzieliłem na liście, umyłem je i wysuszyłem. Serca karczochów pokroiłem na połówki, pomarańcze obrałem ze skóry, podzieliłem na cząstki.
Ugotowałem przepiórcze jajka, obrałem je i przekroiłem na pół. Pomidorki również przekroiłem na połówki. Obraną marchewkę starłem na długie, cienkie wiórki. Osączyłem z zalewy szparagi. Gruszkę pokroiłem na cienkie plasterki. Rzodkiewki umyłem i pokroiłem również w cienkie plasterki. Obrałem awokado, pokroiłem na mniejsze kawałki.
Na półmisku ułożyłem kilka liści sałaty, na nich szparagi, pomidorki, cząstki pomarańczy, połówki jajek, rzodkiewkę, znowu kilak liści sałaty i karczochy, plastry gruszki, kiełki słonecznika , awokado. Na wierzchu ułożyłem wiórki marchewki. Całość polałem sosem francuskim : dwie łyżki soku z cytryny wymieszałem z solą, pieprzem i z pół łyżeczki cukru , aż wszystko się rozpuściło. Powoli dolewałem oliwę z oliwek ( 5 łyżek ), ciągle mieszałem. Dodałem 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku.
Przepis dnia
Przepis już znany i przerobiony sto razy, ale w połączeniu z sałatką jest też...
Odsłon: 7477
Rybka morska, smażona, podana z ziemniakami, sałatką warzywną ze słoja i mary...
Odsłon: 1132
Smażone paluchy z szynki wieprzowej podane z ziemniakami, sałatką z kapusty,m...
Odsłon: 1383
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 39
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 43
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 39
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 43
Składniki
Główkę sałaty podzieliłem na liście, umyłem je i wysuszyłem. Serca karczochów pokroiłem na połówki, pomarańcze obrałem ze skóry, podzieliłem na cząstki. Ugotowałem przepiórcze jajka, obrałem je i przekroiłem na pół. Pomidorki również przekroiłem na połówki. Obraną marchewkę starłem na długie, cienkie wiórki. Osączyłem z zalewy szparagi. Gruszkę pokroiłem na cienkie plasterki. Rzodkiewki umyłem i pokroiłem również w cienkie plasterki. Obrałem awokado, pokroiłem na mniejsze kawałki. Na półmisku ułożyłem kilka liści sałaty, na nich szparagi, pomidorki, cząstki pomarańczy, połówki jajek, rzodkiewkę, znowu kilak liści sałaty i karczochy, plastry gruszki, kiełki słonecznika , awokado. Na wierzchu ułożyłem wiórki marchewki. Całość polałem sosem francuskim : dwie łyżki soku z cytryny wymieszałem z solą, pieprzem i z pół łyżeczki cukru , aż wszystko się rozpuściło. Powoli dolewałem oliwę z oliwek ( 5 łyżek ), ciągle mieszałem. Dodałem 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku.
Przepisy Sałatki
Sałatki
Sałatka z ryżem i warzywami
Sałatki
Sałatka jarzynowa z marynowaną papryką i pieczarkami
Sałatki
Sałatka z selerem konserwowym idealna do dań z grilla
Sałatki
Sałatka meksykańska z kabanosów
Sałatka z ryżem i warzywami
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 39
Sałatka jarzynowa z marynowaną papryką i pieczarkami
Sałatka jarzynowa, ale nietradycyjna. Choć wcale nie mniej smaczna od tradycy...
Odsłon: 62