Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wkrótce Wielkanoc. Jeśli obmyślasz już świąteczny wystrój stołu, koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem. Sałatka ptasie gniazdo stanie się nie tylko efektowną ozdobą, ale też smakowitą alternatywą dla klasycznej sałatki jarzynowej.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3447
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3447
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w bardzo cienkie słupki. Zalej zimną wodą z dodatkiem cukru i pozostaw na pół godziny. Następnie opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Usmaż ziemniaki na głębokim oleju (tak, jak frytki) i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podziel filet z kurczaka na mniejsze kawałki. Zagotuj lekko osoloną wodę z włoszczyzną, listkiem laurowym, zielem angielskim. Włóż do garnka kurczaka i ugotuj do miękkości (15- 20 minut). Ugotowane mięso ostudź i pokrój w kosteczkę (wywar możesz wykorzystać do przygotowania zupy).
Ugotuj jajka na twardo (kurze – 8 minut, a przepiórcze – 4 minuty od zagotowania się wody). Obierz ze skorupek, ostudź. Jajka kurze pokrój w kostkę i połącz z kurczakiem. Pokrój cebulę w kostkę i przelej (na durszlaku) wrzątkiem. Dodaj do kurczaka i jajek.
Pokrój w kostkę ogórki. Połącz z resztą składników sałatki. Wymieszaj je z majonezem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj z sałatki kopczyk. Obłóż go frytkami do ¾ wysokości. Posiekaj koperek i ułóż na szczycie kopczyka sałatki. Na koperku ułóż przepiórcze jajka.