Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wkrótce Wielkanoc. Jeśli obmyślasz już świąteczny wystrój stołu, koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem. Sałatka ptasie gniazdo stanie się nie tylko efektowną ozdobą, ale też smakowitą alternatywą dla klasycznej sałatki jarzynowej.
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 246
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 25
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13216
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 246
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 25
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13216
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w bardzo cienkie słupki. Zalej zimną wodą z dodatkiem cukru i pozostaw na pół godziny. Następnie opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Usmaż ziemniaki na głębokim oleju (tak, jak frytki) i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podziel filet z kurczaka na mniejsze kawałki. Zagotuj lekko osoloną wodę z włoszczyzną, listkiem laurowym, zielem angielskim. Włóż do garnka kurczaka i ugotuj do miękkości (15- 20 minut). Ugotowane mięso ostudź i pokrój w kosteczkę (wywar możesz wykorzystać do przygotowania zupy).
Ugotuj jajka na twardo (kurze – 8 minut, a przepiórcze – 4 minuty od zagotowania się wody). Obierz ze skorupek, ostudź. Jajka kurze pokrój w kostkę i połącz z kurczakiem. Pokrój cebulę w kostkę i przelej (na durszlaku) wrzątkiem. Dodaj do kurczaka i jajek.
Pokrój w kostkę ogórki. Połącz z resztą składników sałatki. Wymieszaj je z majonezem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj z sałatki kopczyk. Obłóż go frytkami do ¾ wysokości. Posiekaj koperek i ułóż na szczycie kopczyka sałatki. Na koperku ułóż przepiórcze jajka.