Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic nie wnosi na stół tyle świeżości – w dosłownym i przenośnym znaczeniu tego słowa – co oryginalne sałatki. Można przyrządzić je niemal ze wszystkiego. Warto jednak sięgać przy tym po świeże lub lekko obgotowane warzywa. Są znakomitym źródłem witamin, minerałów, błonnika i fitozwiązków cennych dla zdrowia. Porcja warzyw powinna towarzyszyć każdemu posiłkowi, zwłaszcza takim ciężkostrawnym daniom, jak np. smażone mięsa. Niezwykle ciekawą propozycją jest sałatka rubinowa, która swoją nazwę zawdzięcza nie tylko pięknemu kolorowi, ale też długo dojrzewającemu serowi Rubin. Świetnie podkreśla on walory warzyw swoim maślanym smakiem.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5893
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8982
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8272
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5663
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5893
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8982
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8272
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5663
Składniki
Przygotuj garnek z lekko osoloną wodą. Ugotuj w nim buraki, marchewkę i ziemniaka w łupinach – dzięki temu w procesie obróbki termicznej stracą mniej cennych składników. Gdy warzywa będą miękkie, przestudź je, obierz i pokrój w kostkę.
Pokrój w kostkę (mniej więcej takiej wielkości, jak kostki warzyw) ogórki i ser Rubin.
W osobnym naczyniu połącz oliwę z octem winnym. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
Połącz w misce wszystkie składniki – ugotowane warzywa, groszek, ser, ogórki, sos. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę rubinową odstaw na parę godzin do lodówki, by „przegryzły” się smaki.
Sałatka rubinowa sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania. Można ją zjeść również na kolację z kawałkiem chleba lub zaserwować na imprezie jako przekąskę dla gości.