Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic nie wnosi na stół tyle świeżości – w dosłownym i przenośnym znaczeniu tego słowa – co oryginalne sałatki. Można przyrządzić je niemal ze wszystkiego. Warto jednak sięgać przy tym po świeże lub lekko obgotowane warzywa. Są znakomitym źródłem witamin, minerałów, błonnika i fitozwiązków cennych dla zdrowia. Porcja warzyw powinna towarzyszyć każdemu posiłkowi, zwłaszcza takim ciężkostrawnym daniom, jak np. smażone mięsa. Niezwykle ciekawą propozycją jest sałatka rubinowa, która swoją nazwę zawdzięcza nie tylko pięknemu kolorowi, ale też długo dojrzewającemu serowi Rubin. Świetnie podkreśla on walory warzyw swoim maślanym smakiem.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 726
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 401
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 131
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 78
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 74
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 726
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 401
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 131
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 78
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 74
Składniki
Przygotuj garnek z lekko osoloną wodą. Ugotuj w nim buraki, marchewkę i ziemniaka w łupinach – dzięki temu w procesie obróbki termicznej stracą mniej cennych składników. Gdy warzywa będą miękkie, przestudź je, obierz i pokrój w kostkę.
Pokrój w kostkę (mniej więcej takiej wielkości, jak kostki warzyw) ogórki i ser Rubin.
W osobnym naczyniu połącz oliwę z octem winnym. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
Połącz w misce wszystkie składniki – ugotowane warzywa, groszek, ser, ogórki, sos. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę rubinową odstaw na parę godzin do lodówki, by „przegryzły” się smaki.
Sałatka rubinowa sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania. Można ją zjeść również na kolację z kawałkiem chleba lub zaserwować na imprezie jako przekąskę dla gości.