Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, mozzarellą i oliwkami

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, mozzarellą i oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 259 Ocena: 2928

Dodano:

Odsłon: 574

Sałatki ryżowe to najlepszy sposób na wykorzystanie resztek ryżu z innego dania. Do tej dodałam min. oliwki, ser mozzarellę, tuńczyka i avocado. Avocado którego tu użyłam było bardzo miękkie, właściwie rozpadło się podczas mieszania stając się składnikiem sosu.

Składniki

  • 3/4 szklanki ryżu (2 szklanki po ugotowaniu)
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 mały słoik oliwek bez pestek (ok 200 g)
  • 1 miękkie avocado
  • pół pęczka kolendry ( można zastąpić natką pietruszki)
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka ryżowa z tuńczykiem, mozzarellą i oliwkami

Przygotowanie

  1. Ugotować ryż i następnie przestudzić.
    Można użyć ryżu gotowanego wcześniej do innego dania.
    Mozzarellę i avocado pokroić w kostkę, tuńczyka odsączyć, zioła posiekać.
    Do ryżu dodać składniki sałatki ( oliwki, tuńczyka, mozzarellę i avocado)
    W oddzielnym naczyniu wymieszać składniki sosu (oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz) i polać nimi sałatkę.
    Wszystko dokładnie przemieszać i odstawić na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń