Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na klasyczną sałatkę siedmiowarstwową, która, jak sama nazwa wskazuje, składa się z ośmiu warstw – mnie nie pytajcie! Połączymy ze sobą chrupiące warzywa, wyrazisty w smaku dip i bekon, a całość będzie piękna, prosta i pyszna. Jeśli chcesz przygotować sałatkę siedmiowarstwową w wersji bezmięsnej, podmień bekon na smażoną cebulkę. Do złożenia sałatki używam naczynia z płaskim dnem o średnicy 21 cm i wysokości 16 cm. Sama sałatka może być gwiazdą imprezy, chrupiącą kolacją lub dodatkiem do dań z grilla czy pieczonych mięs. Serdecznie polecam!
u mnie: naczynie z płaskim dnem o średnicy 21 cm i głębokośći 16 cm
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1258
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1452
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 727
Przepis na polewę jest bardzo prosty i łatwy , a polewa smaczna, łatwo się ni...
Odsłon: 150
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1258
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1452
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 727
Przepis na polewę jest bardzo prosty i łatwy , a polewa smaczna, łatwo się ni...
Odsłon: 150
Składniki
Przygotuj bekon. 250 g wędzonego bekonu wyłóż na rozgrzaną patelnie i smaż na średnim ogniu, po około 2 minuty na stronę. Zdejmij bekon z patelni, kiedy jest jeszcze trochę miękki, i przełóż go na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Ugotuj na twardo cztery duże jajka.
Trzy małe, czerwone cebule pokrój w około półcentymetrową kostkę, przełóż do małej miseczki i zalej zimną wodą. Zalaną cebulę odstaw na około 20 minut.
Przygotuj sos. Do niewielkiej miski przełóż 100 g majonezu, 200 g jogurtu greckiego, pół łyżeczki białego cukru oraz 45 g świeżo startego parmezanu. Zawartość naczynia przemieszaj do równego rozprowadzenia sera i rozpuszczenia cukru. Sos dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.
Usuń gniazda nasienne z trzech papryk i pokrój je w około centymetrową kostkę. Jedną małą główkę sałaty rzymskiej rozdziel w osobne listki i pokrój w paski o szerokości około jednego centymetra. Plasterki bekonu przekrój wzdłuż na pół i pokrój go w niewielką kostkę. W ten sposób nie tylko udekoruje sałatkę, ale też zachowa swoją chrupkość. Pokrój jajka w dużą kostkę. Wymoczoną cebulę odsącz z wody na drobnym sitku i lekko osusz kawałkiem ręcznika papierowego.
Na dno płaskiego naczynia wyłóż kolejno pokrojoną w paski sałatę, paprykę, czerwoną cebulę, 300 g groszku i pokrojone w kostkę jajka. Jajka przykryj sosem i rozprowadź go równą warstwą. Na sos wysypuje świeżo starty żółty ser oraz chipsy z bekonu. Sałatkę podaj od razu lub odstaw na godzinę do lodówki, żeby sos lekko stężał.
Smacznego!