Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naprawdę dobra sałatka. Sałatki śledziowe zawsze cieszą się powodzeniem. Oprócz takich warzyw jak bataty, fasola jest jeszcze papryka, marchewka, cebulka, czyli dostępne produkty. Olej lniany i ocet jabłkowy to samo zdrowie.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 77
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 77
Składniki
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Można 2 godziny, albo dłużej. Najlepiej spróbować jak śledzie są bardzo słone i jak bardzo słone mają pozostać. Dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić w kostkę. Fasolę namoczyć w wodzie na całą noc. Ugotować w osolonej wodzie i pozostawić na sitku żeby się osuszyła. Bataty ugotować w osolonej wodzie, w mundurkach. Obrać pokroić w kostkę. Cebulkę czerwoną pokroić w drobną kostkę. Szczypior posiekać. Obraną, surową marchewkę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Z papryki usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Do salaterki włożyć przygotowane produkty i dokładnie wymieszać. Dodać ocet jabłkowy, olej lniany, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Jeszcze raz wymieszać. Przed podaniem oprószyć posiekanym koperkiem, albo udekorować piórkami koperku. Sałatka gotowa, można zajadać. Smacznego.