Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i słodkich papryczek. Kukurydza "uspokaja" kwasowość śledzia, cebula dodaje ostrości, a papryka chrupkości. Smacznego.
Nóż i deska do krojenia, salaterka,durszlak/ sitko
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 500
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 948
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 234
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 500
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 948
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 234
Składniki
Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę oddzielnie czerwoną, oddzielnie białą.
Kukurydzę odsączamy na sitku zachowując sok w naczyniu.
Papryczki po odcięciu góry i umyciu kroimy w drobną kostkę (nie mają gniazd).
Śledzie kroimy w poprzek w paski. Odsączamy z oleju (jeśli w oleju) i zachowujemy olej, jeśli solone, wiadomo, nie ma potrzeby odsączania.
Na dnie naczynia układamy warstwami składniki rozpoczynając od czerwonej cebuli, śledzie, które pieprzymy, następnie papryczki, znów śledzie i pieprzymy, kukurydzą, śledzie z pieprzem, czerwona cebula, a na wierzch biała. Całość zalewamy sokiem z kukurydzy, a następnie olejem ze śledzi. Jeśli mamy solone śledzie, wg uznania polewamy wybranym olejem.