Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka soczewicowa z pieczonym selerem

Sałatka soczewicowa z pieczonym selerem

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 2616

Dodano:

Odsłon: 4641

Zimowa sałatka z brązową soczewicą, pieczonym selerem i orzechami przełamana świeżą miętą. Zaskakujące połączenie smaków.

Składniki

  • 60 g orzechów laskowych
  • 200 g brązowej soczewicy (uprzedni namoczonej w wodzie na kilka godzin a najlepiej całą noc)
  • 700 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 1 seler (ok 650 g)
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki oleju z orzechów (najlepiej laskowych) ostatecznie można zastąpić oliwą
  • 3 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki posiekanej mięty
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalać wodą, dodać liście laurowe, gotować ok 50 minut aż będzie miękka.
    Podczas gdy soczewica się gotuje
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni i upiec orzechy - potrwa to ok 10 minut (trzeba je często mieszać). Wyjąć odstawić do przestygnięcia. Jak przestygną umieścić w ścierce, pocierać tak żeby orzechy zgubiły łupinki, wyjąć, odłożyć.

  2. Selera pociąć w małą kostkę
    W garnku zagotować wodę, dodać seler i gotować ok 15 minut aż będzie miękki. Odsączyć na sitku.
    W słoiku wymieszać oliwę, olej, ocet, sól i pieprz.
    Soczewicę odsączyć na sitku z wody, gorącą przełożyć do miski i zalać sosem, dodać połowę mięty, seler i orzechy - wymieszać.
    Posypać resztą mięty i podawać ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń