Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimowa sałatka z brązową soczewicą, pieczonym selerem i orzechami przełamana świeżą miętą. Zaskakujące połączenie smaków.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1442
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 76
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1442
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 76
Składniki
Soczewicę zalać wodą, dodać liście laurowe, gotować ok 50 minut aż będzie miękka. Podczas gdy soczewica się gotuje Piekarnik nagrzać do 180 stopni i upiec orzechy - potrwa to ok 10 minut (trzeba je często mieszać). Wyjąć odstawić do przestygnięcia. Jak przestygną umieścić w ścierce, pocierać tak żeby orzechy zgubiły łupinki, wyjąć, odłożyć.
Selera pociąć w małą kostkę W garnku zagotować wodę, dodać seler i gotować ok 15 minut aż będzie miękki. Odsączyć na sitku. W słoiku wymieszać oliwę, olej, ocet, sól i pieprz. Soczewicę odsączyć na sitku z wody, gorącą przełożyć do miski i zalać sosem, dodać połowę mięty, seler i orzechy - wymieszać. Posypać resztą mięty i podawać ciepłe.