Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka szopska

Sałatka szopska

Autor:

Przepisów i artykułów: 325 Ocena: 3614

Dodano:

Odsłon: 426

Sałatka szopska, szopska sałata, шопска салата to jedna z naszych ulubionych letnich sałatek. Zazwyczaj dla dwojga-trojga biesiadników robię dużą porcję (taką dla przynajmniej 4 głodomorów) na obiad i resztę dojadamy w porze kolacji, bo to nadzwyczajnie smaczna sałatka. Wikipedia informuje, że sałatka szopska to charakterystyczny dla kuchni bułgarskiej rodzaj sałatki, przyrządzanej z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera. Ten ser to specjalny bułgarski ser szopski, solan – czyli solankowy ser owczy. W Polsce sprzedawany czasem pod nazwą “ser bałkański”, “bułgarski ser sałatkowy” Można go z powodzeniem zastąpić oryginalną grecką fetą (owczo-kozią), choć pewnie Bułgarzy śmiertelnie by się na mnie obrazili za to stwierdzenie.

Składniki

  • 4 jędrne, dość twarde i mięsiste średnie pomidory (500 g)
  • 2-3 długie ogórki sałatkowe (500 g)
  • 2 spore cebule (te, które widać na zdjęciach, okazały się nieco zbyt duże – użyj więc trochę mniejszych cebul)
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g bałkańskiego twardego sera owczego
  • ogromny pęczek zielonej pietruszki
  • sos przygotowany z 2 łyżek octu winnego (jabłkowego, pomidorowego itp.), 8 łyżek dobrego oleju oraz mielonego pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki umyj, ale nie obieraj ich ze skórki, przekrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie na cząstki szerokości 1 cm.

  2. Umieść je w dużej misce i zalej sosem przygotowanym z octu, oleju i pieprzu. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Ogórki pokryte warstwą sosu nie będą już groźne dla witaminy C zawartej w pomidorach i cebuli. Tłuszcz stworzy barierę nieprzekraczalną dla enzymu rozkładającego witaminę C.

  3. Twarde i mięsiste pomidory sparz wrzątkiem i obierz je ze skórki (ale jeśli skóra Ci nie przeszkadza – możesz pominąć obieranie), a następnie pokrój w kawałki podobne wielkością do cząstek ogórków.

  4. Czosnek obierz i posiekaj jak najdrobniej, pozostaw go z boku na desce, by “odpoczął” na powietrzu. Pod wpływem tlenu uaktywniają się związki czynne zawarte w czosnku.

  5. Czosnek obierz i posiekaj jak najdrobniej, pozostaw go z boku na desce, by “odpoczął” na powietrzu. Pod wpływem tlenu uaktywniają się związki czynne zawarte w czosnku.

  6. Dodaj cebulę do miski z ogórkami i pomidorami (przypominam, użyj lepiej trochę mniejszych cebul niż moje – smak sałatki będzie bardziej harmonijny).

  7. Bułgarski ser owczy odsącz z zalewy i pokrój go w niedużą kostkę.

  8. Pęk natki pietruszki posiekaj jak najdrobniej.

  9. Wszystkie składniki dodaj do miski z ogórkami pokrytymi sosem. Wymieszaj dokładnie i pozostaw w chłodzie na przynajmniej jedną godzinę.

  10. Sałatka ma być chłodzona przez godzinę, a nawet dłużej – w tym czasie staje się smaczna, rozwija pełnię aromatu. Dzięki temu, że do sosu nie dodajemy soli – warzywa nie puszczają nadmiaru soków i sałatka szopska nie pływa we własnym sosie. Solą doprawia ją tylko ser, jeśli więc jest dla Ciebie za mało słona – oprósz ją solą dopiero na talerzu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń