Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka szopska, szopska sałata, шопска салата to jedna z naszych ulubionych letnich sałatek. Zazwyczaj dla dwojga-trojga biesiadników robię dużą porcję (taką dla przynajmniej 4 głodomorów) na obiad i resztę dojadamy w porze kolacji, bo to nadzwyczajnie smaczna sałatka. Wikipedia informuje, że sałatka szopska to charakterystyczny dla kuchni bułgarskiej rodzaj sałatki, przyrządzanej z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera. Ten ser to specjalny bułgarski ser szopski, solan – czyli solankowy ser owczy. W Polsce sprzedawany czasem pod nazwą “ser bałkański”, “bułgarski ser sałatkowy” Można go z powodzeniem zastąpić oryginalną grecką fetą (owczo-kozią), choć pewnie Bułgarzy śmiertelnie by się na mnie obrazili za to stwierdzenie.
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 848
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 848
Składniki
Ogórki umyj, ale nie obieraj ich ze skórki, przekrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie na cząstki szerokości 1 cm.
Umieść je w dużej misce i zalej sosem przygotowanym z octu, oleju i pieprzu. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Ogórki pokryte warstwą sosu nie będą już groźne dla witaminy C zawartej w pomidorach i cebuli. Tłuszcz stworzy barierę nieprzekraczalną dla enzymu rozkładającego witaminę C.
Twarde i mięsiste pomidory sparz wrzątkiem i obierz je ze skórki (ale jeśli skóra Ci nie przeszkadza – możesz pominąć obieranie), a następnie pokrój w kawałki podobne wielkością do cząstek ogórków.
Czosnek obierz i posiekaj jak najdrobniej, pozostaw go z boku na desce, by “odpoczął” na powietrzu. Pod wpływem tlenu uaktywniają się związki czynne zawarte w czosnku.
Czosnek obierz i posiekaj jak najdrobniej, pozostaw go z boku na desce, by “odpoczął” na powietrzu. Pod wpływem tlenu uaktywniają się związki czynne zawarte w czosnku.
Dodaj cebulę do miski z ogórkami i pomidorami (przypominam, użyj lepiej trochę mniejszych cebul niż moje – smak sałatki będzie bardziej harmonijny).
Bułgarski ser owczy odsącz z zalewy i pokrój go w niedużą kostkę.
Pęk natki pietruszki posiekaj jak najdrobniej.
Wszystkie składniki dodaj do miski z ogórkami pokrytymi sosem. Wymieszaj dokładnie i pozostaw w chłodzie na przynajmniej jedną godzinę.
Sałatka ma być chłodzona przez godzinę, a nawet dłużej – w tym czasie staje się smaczna, rozwija pełnię aromatu. Dzięki temu, że do sosu nie dodajemy soli – warzywa nie puszczają nadmiaru soków i sałatka szopska nie pływa we własnym sosie. Solą doprawia ją tylko ser, jeśli więc jest dla Ciebie za mało słona – oprósz ją solą dopiero na talerzu.