Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obecnie mamy sezon na szparagi. Bardzo lubię te białe i zielone warzywo. Szparagi, są bardzo wdzięczne do robienia różnych dań. Dzisiaj proponuję pieczoną sałatkę właśnie z zielonych szparagów, ponieważ kupiłem bardzo ładne i świeże.
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21339
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 50
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 14
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21339
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 50
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 14
Składniki
Na początku zaczynamy od ugotowania lub upieczania buraka, ponieważ w tak krótkim czasie pieczenia warzyw ten burak nie będzie miękki. Musimy obgotować buraka w łupinie z dodatkiem soli. Następnie obłamujemy stwardniałe końcówki szparagów i obieramy zielone szparagi z cienkiej skórki. Cebulkę dymkę myjemy i kroimy na połówki.
Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Ugotowany burka również kroimy na większe kostki
To samo robimy z kulkami mozzarelli.
Blachę smarujemy oliwą i wykładamy zielone warzywa oraz pomidorki.
To samo robimy z mozzarellą i ugotowanym i pociętym burakiem, posypujemy ziołami toskańskimi. Rozgrzewamy piekarnik góra/dół do 200 st C i wkładamy przygotowane warzywa. Pieczemy około 20 minut sprawdzając czy szparagi są już miękkie.
Jak już są dobre warzywa, wyjmujemy i polewamy kremem octowym. Jako dodatek możemy podać grzanki z chleba ciemnego. Smacznego