Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj sałatka szuba zwana inaczej warstwową sałatką śledziową z warzywami lub śledziami pod pierzynką. Sałatka doskonała na święta :-) Prosty przepis, polecam!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2210
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1299
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 476
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3468
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1073
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2210
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1299
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 476
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3468
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1073
Składniki
Śledzie solone należy namoczyć w wodzie lub w mleku, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie moczyć 2 - 3 godziny. Co godzinę trzeba zmieniać wodę. Im dłużej moczymy śledzie, tym stają się łagodniejsze w smaku. Można później jeszcze zamoczyć je w mleku na godzinę. Będą miały delikatny smak.
Warzywa ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane warzywa pozostawić do ostygnięcia, obrać ze skórki i każde z osobna zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo. Z jajek wyjąć żółtka i zetrzeć je na drobnej tarce. Tak samo zrobić z białkami. Natkę pietruszki umyć i posiekać drobno. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Do cebuli dodać pół łyżeczki soli, wymieszać.
Składniki sałatki układać warstwowo. Każdą warstwę dobrze ugnieść, posmarować cienką warstwą majonezu oraz oprószyć solą i pieprzem. Układać w kolejności: ziemniaki, cebula - tu bez majonezu i dodatkowych przypraw, śledzie, marchewka, białka, buraki. Wierzch sałatki posypać startym żółtkiem. Na koniec posypać natką pietruszką. Po przygotowaniu sałatki należy umieścić ją w lodówce, najlepiej na całą noc. Smacznego!