Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj sałatka szuba zwana inaczej warstwową sałatką śledziową z warzywami lub śledziami pod pierzynką. Sałatka doskonała na święta :-) Prosty przepis, polecam!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 614
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1283
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457991
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1539
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2311
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 614
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1283
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457991
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1539
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2311
Składniki
Śledzie solone należy namoczyć w wodzie lub w mleku, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie moczyć 2 - 3 godziny. Co godzinę trzeba zmieniać wodę. Im dłużej moczymy śledzie, tym stają się łagodniejsze w smaku. Można później jeszcze zamoczyć je w mleku na godzinę. Będą miały delikatny smak.
Warzywa ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane warzywa pozostawić do ostygnięcia, obrać ze skórki i każde z osobna zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo. Z jajek wyjąć żółtka i zetrzeć je na drobnej tarce. Tak samo zrobić z białkami. Natkę pietruszki umyć i posiekać drobno. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Do cebuli dodać pół łyżeczki soli, wymieszać.
Składniki sałatki układać warstwowo. Każdą warstwę dobrze ugnieść, posmarować cienką warstwą majonezu oraz oprószyć solą i pieprzem. Układać w kolejności: ziemniaki, cebula - tu bez majonezu i dodatkowych przypraw, śledzie, marchewka, białka, buraki. Wierzch sałatki posypać startym żółtkiem. Na koniec posypać natką pietruszką. Po przygotowaniu sałatki należy umieścić ją w lodówce, najlepiej na całą noc. Smacznego!