Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tabuli (org. tabbouleh) to klasyczna libańska sałatka, która może występować pod różnymi postaciami – jedne zawierają zielony ogórek, inne pomijają cebulkę. Co jest wspólne? Duża ilość świeżej natki pietruszki, dojrzałe pomidory, kasza bulgur, sok z cytryny, oliwa z oliwek i mięta. W efekcie otrzymasz lekką, świeżą przekąskę pełną śródziemnomorskich smaków. W Libanie najprawdopodobniej zjesz sałatkę tabuli z grillowanymi warzywami lub w picie z humussem. Możliwości są nieograniczone, więc śmiało eksperymentuj i podawaj ją tak, jak lubisz najbardziej. Pamiętaj o jednej ważnej zasadzie – jeśli myślisz, że natki pietruszki jest za dużo, to znaczy, że tylko ci się wydaje.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 109
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4793
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 104
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 109
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4793
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 104
Składniki
Zalej kaszę bulgur ok. 180 ml gorącej wody i odstaw na 15-20 minut, aż zmięknie i powiększy swoją objętość. Następnie odcedź nadmiar wody i pozostaw do ostygnięcia. Dokładnie opłucz i osusz natkę pietruszki, odetnij łodygi, a liście bardzo drobno posiekaj ostrym nożem. Pomidory i obraną cebulę pokrój w naprawę drobną kostkę. Umieść wszystkie przygotowane składniki w dużej misce.
W małej miseczce rozmieszaj sok z cytryny, oliwę, posiekaną miętę i sól. Możesz dodać odrobinę czarnego pieprzu lub skórki z cytryny. Wlej dressing do dużej miski i dobrze wymieszaj. Sałatkę tabuli możesz serwować od razu lub po wstępnym schłodzeniu w lodówce. Świetnie smakuje samodzielnie, z kromką świeżego pieczywa lub dodatkami mięsnymi.