Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Som tam, czyli sałatka tajska, to egzotyczna podróż na talerzu. Łączy wyraziste, pikantne smaki i żywe kolory. Jeśli nie masz wszystkich wymienionych niżej składników, nie rezygnuj z tej kulinarnej przygody. Wykorzystaj zamiast papai swojską cukinię. Zamiast pikli mango użyj świeżego owocu i dodaj więcej chili. Możesz dodać cukier trzcinowy zamiast melasy. W wersji wegańskiej dania sos rybny zastąp sosem sojowym. Ma być po prostu pikantnie i kolorowo!
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 17504
Podkręcone smaki lata!
Odsłon: 58
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 17504
Podkręcone smaki lata!
Odsłon: 58
Składniki
Poszatkuj kapustę i przełóż do dużej miski. Lekko posól.
Przekrój papaję na pół i usuń pestki. Pokrój owoc na średniej grubości plastry. Na plasterki pokrój także papryczki chili (również usuń z nich pestki), a pikle mango na dość duże kawałki.
Wyłuskaj nasionka groszku cukrowego ze strąków. Możesz też pokroić groszek – razem ze strąkami – na mniejsze kawałki. Jeśli groszek jest bardzo twardy, podgotuj go 2-3 minuty.
Dołóż papaję, chili, mango i groszek do miski z kapustą. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przeciśnij przez praskę czosnek i połącz ze sproszkowanym chili. Dodaj sos rybny, sos z limonki i łyżeczkę melasy lub cukru. Całość wymieszaj na jednolity sos. Dodaj go do sałatki.