Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka waldorf wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, a konkretniej Nowego Jorku. Po raz pierwszy zadebiutowała na balu charytatywnym szpitala. św. Marii dla Dzieci w 1896 roku. Wtedy miała podstawową wersję złożoną z jabłka, selera i majonezu. Dziś urozmaica się nią winogronami, sałatą oraz orzechami. Zobacz naszą propozycję.
Polecam. Smaczne, pożywne danie. Szczególnie smakuje po grzybobraniu.
Odsłon: 212
Wyrazisty sos świetnie podkreśla smak ryby.
Odsłon: 180
Osobiście lubię śniadanie na ciepło. Ten przepis to zapewnia oraz dba o to by...
Odsłon: 1363
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 448
Polecam. Smaczne, pożywne danie. Szczególnie smakuje po grzybobraniu.
Odsłon: 212
Wyrazisty sos świetnie podkreśla smak ryby.
Odsłon: 180
Osobiście lubię śniadanie na ciepło. Ten przepis to zapewnia oraz dba o to by...
Odsłon: 1363
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 448
Składniki
Jabłka umyj, obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę średniej wielkości. Skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Przełóż do dużej miski. Winogrona opłucz. Przekrój je na pół i dodaj do jabłek. Alternatywą dla winogron są rodzynki. Seler naciowy także opłucz, osusz, a następnie pokrój w plasterki. Dołóż do miski.
Orzechy włoskie posiekaj. Na chwilę umieść je na rozgrzanej patelni, aby były lekko prażone. Kiedy się zarumienią, dodaj do pozostałych składników. Ulubioną sałatę opłucz, osusz i porwij na drobniejsze kawałki. Przełóż do miski i wszystkie składniki wymieszaj. W małej miseczce wymieszaj majonez i jogurt naturalny z solą i pieprzem. Dopraw sosem sałatkę i połącz składniki. Umieść całość w lodówce na kilkadziesiąt minut, aby smaki się przegryzły.