Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku, gdzie pierwszy raz przygotował ją Oscar Tschirky. Pierwotnie składała się tylko z selera, jabłek i majonezu, dziś ma zdecydowanie bogatszy skład. W mojej wersji użyłam selera korzeniowego (choć są też przepisy z naciowym) i rukoli, która świetnie podkreśla orzechowy smak.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5606
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1096
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12193
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1525
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5606
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1096
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12193
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1525
Składniki
Selera obieramy i wkładamy do wrzątku na 10 minut. Po tym czasie kroimy w cienkie słupki. Jabłka obieramy i również kroimy w słupki. Winogrona przecinamy na pół. Orzechy włoskie tniemy na kawałki i prażymy kilka 3-4 minuty na suchej patelni. Mieszamy selera, jabłka, winogrona, orzechy (zostawiamy trochę do dekoracji) i rukolę. Dodajemy majonez z sokiem z cytryny i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Sałatka powinna przegryźć się w lodówce. Przed podaniem sałatkę posypujemy orzechami i świeżo zmielonym pieprzem.