Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku, gdzie pierwszy raz przygotował ją Oscar Tschirky. Pierwotnie składała się tylko z selera, jabłek i majonezu, dziś ma zdecydowanie bogatszy skład. W mojej wersji użyłam selera korzeniowego (choć są też przepisy z naciowym) i rukoli, która świetnie podkreśla orzechowy smak.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1785
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14346
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19469
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13143
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1785
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14346
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19469
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13143
Składniki
Selera obieramy i wkładamy do wrzątku na 10 minut. Po tym czasie kroimy w cienkie słupki. Jabłka obieramy i również kroimy w słupki. Winogrona przecinamy na pół. Orzechy włoskie tniemy na kawałki i prażymy kilka 3-4 minuty na suchej patelni. Mieszamy selera, jabłka, winogrona, orzechy (zostawiamy trochę do dekoracji) i rukolę. Dodajemy majonez z sokiem z cytryny i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Sałatka powinna przegryźć się w lodówce. Przed podaniem sałatkę posypujemy orzechami i świeżo zmielonym pieprzem.