Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka warstwowa z domowym majonezem i śledziem

Sałatka warstwowa z domowym majonezem i śledziem

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 978

Dodano:

Odsłon: 1137

Sałatka na każdą okazję. Przepis pochodzi z 411. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 250 g filetów śledziowych
  • sok z ½ cytryny
  • 2 cebule czerwone
  • 250 g twarogu koziego
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 4 buraki kiszone (z zakwasu na barszcz)
  • 4 ogórki kiszone
  • sól
  • mięta
  • majonez: 500 ml oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego
  • szczypta cukru
  • sól
  • 1 łyżka musztardy
  • sos majonezowy: 1 szklanka majonezu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • pieprz biały
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka warstwowa z domowym majonezem i śledziem

Przygotowanie

  1. Ukręcić domowy majonez. Jajka wybić do miski lub od razu do dużego słoika. Dodać ocet, posłodzić, posolić i zmiksować blenderem. Dodać musztardę i jeszcze raz zblendować. Stopniowo, cieniutkim strumieniem i cały czas miksując, dolać olej – sos powinien zrobić się biały i gęsty.

  2. Zrobić sos. Majonez wymieszać z kurkumą, doprawić do smaku białym pieprzem.

  3. Filety śledziowe pokroić w paseczki. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z posiekaną cebulą. Ułożyć na dnie szklanych słoiczków.

  4. Zrobić kolejne warstwy z pokrojonych w plasterki ziemniaków, sosu majonezowego, pokrojonych ogórków kiszonych, startego sera koziego i pokrojonych buraków. Udekorować sosem i miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń