Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka warstwowa z mięsem mielonym to idealne danie na śniadanie, lunch czy kolację. Sprawdzi się też przy wszystkiego rodzaju imprezach rodzinnych, wydarzeniach czy spotkaniach ze znajomymi.
Składniki
Przygotuj mięso. Na patelni rozgrzej olej. Dołóż siekane czosnek, zieloną cebulkę i cebulę. Smaż je przez minutę.
Dodaj mięso mielone, sól i pieprz. Smaż do zrumienienia, rozbijając je na drobniejsze kawałki. Dopraw całość pozostałymi składnikami – imbirem, miodem, sosem sojowym. Smaż całość przez kolejne 1-2 minuty.
Odłóż i przestudź.
Ogórki konserwowe pokrój w kostkę lub paseczki.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Pokrój je w kostkę – białka osobno, żółtka osobno.
Marchewkę ugotuj w wodzie al dente. Odcedź i drobno ją posiekaj.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Przygotuj dressing, mieszając w miseczce wszystkie składniki.
Na dnie miski sałatkowej rozłóż ogórki kiszone, a następnie mięso mielone. Polej je kilkoma łyżkami sosu.
Następnie połóż białka, marchewkę i żółtka. Polej całość resztą sosu, a wierzch udekoruj tartym żółtym serem.
Sałatkę warstwową z mięsem mielonym podawaj od razu po przygotowaniu.