Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka może być propozycją dla każdego smakosza sałatek. Może ona być propozycją na lato i zimę.
Składniki
Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka gotujemy a potem studzimy. Ważnym jest, aby smak odpowiadał nam, więc jeśli jest zbyt dużo octu to dolewamy oleju lub wody. Jeśli jest zbyt dużo soli lub zbyt mało to regulujemy wg naszego smaku.
Tak jak zalewa tak i sałatka musi nam pasować w smaku, więc sałatkę również robimy wg naszego uznania jeśli chodzi o ilość poszczególnych składników. Kapustę szatkujemy czyli kroimy w cienkie piórka.
Ogórki myjemy i obieramy częściowo ze skórki pozostawiając część zielonej skórki na ogórkach i kroimy w cienkie talarki. Ja używam robota z odpowiednią tarczą. Również to samo robimy z papryką czerwoną.
Następnie kroimy cebulę w piórka oraz marchewkę ścieramy na dużych oczkach.
Całość układamy w dużej misce warstwami. Każdą warstwę bardzo lekko posypując solą i pieprzem. Jak już jest wszystko w dużej misce mieszamy i uciskamy, odstawiamy na 2 godziny. Następnie dolewamy wystygniętą zalewę, mieszamy i odstawiamy na około godzinę.
Po godzinie sałatkę wkładamy do słoików tak aby włożona sałatka była przykryta zalewą. Proszę nie przywiązywać wagi do słoików, ponieważ lubię używać słoików wiele razy więc ważnym by były czyste i wyparzone przed nakładaniem. Zapełnione słoiki wstawiamy do garnka i pasteryzujemy. Czekamy aż woda się zagotuję i gotujemy na małym ogniu około minimum 20 minut. Ja to robię 25-30.
I tak oto mamy super sałatkę na różne imprezy oraz na każdy dzień. Smacznego