Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Seler naciowy jest warzywem bardzo niedocenianym w polskiej kuchni. Wystarczy raz go spróbować, by już zawsze używać go do wszystkich sałatek! Nie inaczej będzie z sałatką wielkanocną z selerem naciowym, który dodaje jej przyjemnej chrupkości. W połączeniu ze słodyczą jabłka i groszku, a także wyrazistością dymki i rukoli, zachwyci wszystkich biesiadników przy świątecznym stole. Całość jest prosta w przygotowaniu i wygląda bardzo efektownie.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34162
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1364
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34162
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1364
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Groszek odcedź z zalewy. Selery naciowe, szynkę i ser pokrój w kostkę o podobnej wielkości. Dymkę i jabłko pokrój w drobną kostkę.
W osobnej misce przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę, jogurt i przyprawy. Dodaj pokrojoną dymkę, jabłko i 2 łyżki odsączonego wcześniej groszku. Dobrze wymieszaj.
W salaterce układaj warstwami: rukolę, szynkę, selera naciowego, ser, groszek konserwowy. Między wszystkimi warstwami nałóż i rozprowadź po 1 łyżce majonezu i szczypcie soli oraz pieprzu.
Na wierzchu sałatki wielkanocnej z selerem naciowym ułóż przygotowany sos śmietanowy tak, by między warstwą sosu a krawędzią miski pozostawić ok. 1-2 cm. Groszek znajdujący się warstwę niżej powinien być widoczny. Na sosie ułóż pokrojone w ćwiartki jajka. Całość posyp siekaną natką pietruszki.