Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka wielowarzywna na zimę.

Sałatka wielowarzywna na zimę.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1768 Ocena: 28672

Dodano:

Odsłon: 10385

Bardzo smaczna sałatka wielowarzywna o smaku słodko - kwaśnym na zimę. Sałatka jest idealna do dań głównych. Polecam.

Składniki

  • kapusta biała 3 kg
  • marchew 1 kg.
  • cebula 4 szt.
  • papryka czerwona 5 szt.
  • ogórki śremskie 1,5 kg
  • sól niejodowana 4 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • szklanka oleju z pestek winogron (200 ml)
  • szklanka octu 10% (200 ml)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka wielowarzywna na zimę.

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, marchew obraną ze skórki trzemy przez duże oczka. Obrane cebule kroimy w piórka, ogórki szatkujemy w plasterki (ogórków nie obieramy ze skórki),wymyte, pozbawione pestek papryki kroimy w paski. Dodajemy sól i cukier, wszystkie składniki mieszamy. Wlewamy oliwę i ocet i ponownie mieszamy. Sałatkę zakrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach ponownie mieszamy i wkładamy do słoików. Do każdego słoika wlewamy sok powstały z warzyw. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 - 20 minut od momentu wrzenia wody. Sałatkę po pasteryzacji studzimy i ostudzone słoiki wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń