Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Choć na pierwsze nowalijki trzeba jeszcze trochę poczekać, czas najwyższy zastąpić w diecie tłuste, rozgrzewające dania (krzepiące zimą) lekkimi, pełnymi witamin sałatkami. Taka sałatka wiosenna to świetny pomysł na każdy posiłek. Podana z ze świeżym pieczywem lub grzankami stanowi pożywne śniadanie, ale równie dobrze można połączyć ją pieczonymi ziemniakami i zjeść na obiad. Serek jest dobrym źródłem białka, więc takie danie obejdzie się bez tłustego kotleta. Poniższy przepis to podstawowy wariant sałatki warzywnej z serkiem wiejskim. Możesz wzbogacać ją o inne składniki i doprawić wedle uznania.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5958
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 737
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 819
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5958
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 737
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 819
Składniki
Umyj ogórki, pomidora i paprykę. Ogórka pokrój w półplasterki (jeśli ma ładną, jędrną skórkę, nie musisz go wcześniej obierać). Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę. Na podobnej wielkości kawałki pokrój pomidora. Rzodkiewki pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój dość drobno. Posiekaj szczypiorek, Umieść wszystkie warzywa w misce i wymieszaj,
Odsącz serek wiejski ze śmietanki. Dodaj granulki do warzyw. Śmietankę połącz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek. Wymieszaj sos z sałatką. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, by „przegryzły się” smaki.