Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam dzisiaj na sałatkę z batatów. Mimo, że tak ją nazwałem i może być sugestia, że batat to główny składnik to tak nie jest. Zapewniam, że to Wy projektujecie, który składnik jest dominując a jest ich wiele.
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 4711
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 3611
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1408
Świąteczne smaki.
Odsłon: 28
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 4711
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 3611
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1408
Świąteczne smaki.
Odsłon: 28
Składniki
Zaczynamy od obrania batatów. Kroimy je na plastry, posypujemy solą, pieprzem oraz suszonym lubczykiem. Blachę smarujemy oliwą i kładziemy przygotowany ziemniak do blachy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C i pieczemy do miękkości około 20 minut sprawdzając by nie był zbyt miękki.
Jak ziemniak piecze się, to przystępujemy do zrobienia sosu. Do miski wkładamy miód, musztardę oraz sok z połówki cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy do przegryzienia się smaków.
Na talerz kładziemy rukolę może być jej dużo, bo to jest nasza baza sałatki.
Dodajemy upieczone i pokrojone bataty w słupki oraz cebulę w piórka.
Dodajemy obrane i pokrojone avocado.
Dodajemy pokruszony ser feta oraz orzechy
I tak mamy pyszną sałatkę na kolację np we dwoje. Przed podaniem polewamy przygotowanym sosem . Smacznego