Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młody bób to prawdziwy rarytas wiosenno-letni, który zachwyca świeżością i delikatnym smakiem. Wystarczy go doprawić czosnkiem i oliwą, by stworzyć pyszną bazę do sałatki. A co dodać, żeby było oryginalnie? Oczywiście owoce morza! Krewetki, kalmary, a może ośmiorniczka? Możliwości jest mnóstwo! Dopełnij całość świeżymi ziołami i aromatycznym dressingiem, a stworzysz prawdziwą ucztę dla podniebienia. Sałatka z bobem i owocami morza to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych składników. Jest lekka, zdrowa i pełna smaku, a do tego pięknie prezentuje się na stole.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 85
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 85
Składniki
Ugotuj bób do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Po ugotowaniu obierz nasiona bobu ze skórek.
Rozmroź ośmiorniczki i osusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej na patelni masło z dwoma pokrojonymi ząbkami czosnku. Gdy się zarumienią, zdejmij czosnek z patelni (nie będzie ci już potrzebny) i podsmaż na maśle owoce morza (przez kilka minut). Połącz z bobem.
Odcedź kukurydzę z zalewy, opłucz i dodaj do bobu i ośmiorniczek.
Pokrój cebulę w pióra i dodaj do pozostałych składników. Dodaj także posiekane listki bazylii. Wymieszaj.
Połącz oliwę z sokiem z limonki i pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wymieszaj sos z sałatką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem ogrzej do temperatury pokojowej.