Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z boczkiem to smaczne i bardzo pożywne danie, które nie wymaga żadnych dodatków. Możesz zjeść ją w pracy w porze obiadu. Dobrze smakuje zarówno w temperaturze pokojowej, jak schłodzona.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11398
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4962
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1176
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9954
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1473
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11398
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4962
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1176
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9954
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1473
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj na półtwardo – nie mogą być surowe, ale nie powinny być zbyt miękkie, by nie rozpadały się podczas krojenia. Ugotowane ziemniaki odstaw do przestudzenia. Pokrój na ósemki (lub mniejsze kawałki).
Ugotuj jajka na twardo (8-10 minut we wrzącej wodzie). Przestudź, obierz ze skorupek (najlepiej, gdy będą jeszcze lekko ciepłe) i pokrój w kostkę.
Pokrój boczek w kostkę lub niewielkie plasterki. Podsmaż na suchej patelni. Gdy z boczku wytopi się tłuszcz, dodaj na patelnię pokrojoną w kosteczkę cebulę. Jeśli tłuszczu wytopi się niewiele, dodaj odrobinę oleju.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek i ziemniaki. Smaż przez kilka minut. Całość dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj sos z majonezu, śmietany i musztardy. Do przestudzonych ziemniaków z boczkiem i cebulą dodaj pokrojone jajka i natkę pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki z sosem. Sałatkę najlepiej podać od razu po przygotowaniu, ale możesz też przechowywać ją kilka dni w lodówce.