Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z boczkiem to smaczne i bardzo pożywne danie, które nie wymaga żadnych dodatków. Możesz zjeść ją w pracy w porze obiadu. Dobrze smakuje zarówno w temperaturze pokojowej, jak schłodzona.
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 68
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 45
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 95
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 68
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 45
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 95
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj na półtwardo – nie mogą być surowe, ale nie powinny być zbyt miękkie, by nie rozpadały się podczas krojenia. Ugotowane ziemniaki odstaw do przestudzenia. Pokrój na ósemki (lub mniejsze kawałki).
Ugotuj jajka na twardo (8-10 minut we wrzącej wodzie). Przestudź, obierz ze skorupek (najlepiej, gdy będą jeszcze lekko ciepłe) i pokrój w kostkę.
Pokrój boczek w kostkę lub niewielkie plasterki. Podsmaż na suchej patelni. Gdy z boczku wytopi się tłuszcz, dodaj na patelnię pokrojoną w kosteczkę cebulę. Jeśli tłuszczu wytopi się niewiele, dodaj odrobinę oleju.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek i ziemniaki. Smaż przez kilka minut. Całość dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj sos z majonezu, śmietany i musztardy. Do przestudzonych ziemniaków z boczkiem i cebulą dodaj pokrojone jajka i natkę pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki z sosem. Sałatkę najlepiej podać od razu po przygotowaniu, ale możesz też przechowywać ją kilka dni w lodówce.