Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z buraczków i kiszonych ogórków z koperkiem

Sałatka z buraczków i kiszonych ogórków z koperkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 3397

Dodano:

Odsłon: 3905

Prosta, pyszna sałatka, doskonale spełnia swoja rolę jako surówka do obiadu, Ja ją uwielbiam - mniam!

Składniki

  • 250 g ugotowanych (upieczonych) buraków
  • 250 g doskonałych ogórków kiszonych
  • malutka cebulka, czerwona lub żółta, posiekana drobno
  • opcjonalnie – sok z połowy cytryny (jeśli ogórki nie są zbyt kwaśne)
  • 2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno (bardzo lubię lniany i rzepakowy, ale równie dobry jest sezamowy, rydzowy i konopny – mniam!
  • posiekany koperek świeży lub mrożony, ostatecznie może być suszony
  • ewentualnie sól do smaku
  • można też dodać pokrojone w kostkę jabłko, pasuje tu bardzo dobrze
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraczki i kiszone ogórki (oraz ewentualnie jabłko) pokrój w niedużą kostkę. Połącz w misce, dodaj cebulkę, przypraw olejem, koperkiem i ewentualnie sokiem z cytryny oraz solą. Jeśli buraki były pieczone, może sałatce brakować odrobiny soli, choć niekoniecznie. Wymieszaj dokładnie i pozostaw na noc w lodówce, by smaki się połączyły. Warto 1-2 razy przemieszać. Podawaj nazajutrz, to bardzo smaczna sałatka do obiadu!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń