Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z burakami to zdrowy i aromatyczny pomysł na lekki lunch, dodatek obiadowy, kolację czy przekąskę do pracy lub szkoły. Orzechy pekan dodają niezwykłej chrupkości i przyjemnej konsystencji. Balsamiczny winegret dodaje jedwabistości i przyjemnej kwaskowatości całemu daniu. Przygotowanie sałatki jest bardzo proste i szybkie. Pozwala użyć buraków, które są bardzo niedocenianym warzywem w kuchni.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5028
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1911
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 51
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5028
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1911
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 51
Składniki
Wszystkie warzywa umyj i obierz.
Buraki szczególnie dobrze wyszoruj i pokrój je na pół. Zalej je wodą i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj je przez 30 minut, do miękkości. Opłucz je pod zimną wodą, obierz i pokrój je w kostkę lub zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Orzechy pekan upraż na suchej patelni przez 5 minut, często mieszając. Zdejmij z ognia i ostudź.
Kapustę drobno poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach, cebulę pokrój w cienkie piórka. Ogórek pokrój w kostkę.
Wszystkie warzywa i orzechy umieść w dużej misce sałatkowej.
Wszystkie składniki dressingu, w tym czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj w osobnej miseczce na jednolitą mieszaninę. Zalej nią sałatkę z burakami.
Danie wstaw do lodówki. Podawaj po schłodzeniu, udekorowane natką pietruszki.