Pieczone buraki marynowane w słodko-kwaśno-ostrym sosie, podane z figą, serem feta i orzechami włoskimi. Pysznie i bardzo zdrowo!
Sałatka z burakiem, figą i fetą
Składniki
- Buraki - 6 szt niedużych (około 500g)
- Olej lub oliwa - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżka
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Sos ostry (u mnie sos z jalapeno) - 1 łyżeczka
- Konfitura z żurawiny - 1 łyżka
- Pieprz - do smaku
- Sałata - 1 mała główka
- Ser feta - 120g
- Figa świeża - 2szt
- Orzechy włoskie - 1 garść
- Babka płesznik lub inne ziarenka do posypania
Składniki
- Buraki - 6 szt niedużych (około 500g)
- Olej lub oliwa - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżka
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Sos ostry (u mnie sos z jalapeno) - 1 łyżeczka
- Konfitura z żurawiny - 1 łyżka
- Pieprz - do smaku
- Sałata - 1 mała główka
- Ser feta - 120g
- Figa świeża - 2szt
- Orzechy włoskie - 1 garść
- Babka płesznik lub inne ziarenka do posypania

Etapy przygotowania
Buraki myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zamykamy i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Sprawdzamy widelcem, czy są już ugotowane (widelec powinien wejść w buraka bez problemu). Jeśli nie, pieczemy jeszcze 10 minut. Po ostudzeniu, buraki obieramy i kroimy w kostkę. Olej, ocet, sos sojowy, sos ostry i żurawinę dodajemy do buraków. Pieprzymy do smaku. Pozostawiamy w lodówce na co najmniej 30 minut do zamarynowania. Na talerzach układamy porwane lub pokrojone liście sałaty, na nich buraczki, kostki fety, kawałki figi oraz orzechy włoskie. Całość posypujemy babką płesznik.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 318
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 318



Składniki
- Buraki - 6 szt niedużych (około 500g)
- Olej lub oliwa - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżka
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Sos ostry (u mnie sos z jalapeno) - 1 łyżeczka
- Konfitura z żurawiny - 1 łyżka
- Pieprz - do smaku
- Sałata - 1 mała główka
- Ser feta - 120g
- Figa świeża - 2szt
- Orzechy włoskie - 1 garść
- Babka płesznik lub inne ziarenka do posypania
Buraki myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zamykamy i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Sprawdzamy widelcem, czy są już ugotowane (widelec powinien wejść w buraka bez problemu). Jeśli nie, pieczemy jeszcze 10 minut. Po ostudzeniu, buraki obieramy i kroimy w kostkę. Olej, ocet, sos sojowy, sos ostry i żurawinę dodajemy do buraków. Pieprzymy do smaku. Pozostawiamy w lodówce na co najmniej 30 minut do zamarynowania. Na talerzach układamy porwane lub pokrojone liście sałaty, na nich buraczki, kostki fety, kawałki figi oraz orzechy włoskie. Całość posypujemy babką płesznik.
Pyszotka:)
Smakowita sałatka, podstawiam miseczkę.;) Super
Wspaniała , zdrowa sałatka - brawo za przepis ! :)