Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z burakiem i gruszką to harmonijne połączenie słodyczy soczystej gruszki, chrupiących orzechów i wyrazistego smaku buraka. Pełna kontrastów, doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i jako samodzielna przekąska. Otulona delikatnym sosem, będzie idealnym dodatkiem na rodzinne spotkania.
miska, miseczka, deska, nóż do krojenia, folia aluminiowa
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44750
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44750
Składniki
Buraki obmyj, obierz i pokrój w kostkę. Owiń pokrojone buraki w folię aluminiową i zapiekaj przez ok. 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 190 stopni.
Gruszki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę (podobnej wielkości jak buraki).
Do miski przerzuć umytą wcześniej rukolę, a następnie dodaj pokrojone buraki oraz gruszkę.
Fetę pokrój w kostkę i dodaj do miski. Dodaj połówki lub ćwiartki orzechów włoskich.
Przygotuj sos. Wymieszaj w małej miseczce: oliwę, miód, ocet balsamiczny, sól, pieprz.
Wymieszaj składniki, dodając przyprawy: sól, pieprz oraz sypanego czosnku.
Składniki na sałatkę wymieszaj z sosem.