Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem to danie nawiązujące dość mocno do kuchni hiszpańskiej, gdzie królują pomidory, oliwki i – oczywiście – ciecierzyca! Ciecierzyca nie jest mocno popularna w Polsce, ale kto jej zakosztował, wraca do niej z przyjemnością. Nadaje sałatce przyjemnego, lekko orzechowego smaku. Całość przywodzi na myśl słoneczne lato i bogactwo warzyw sezonowych. Ta propozycja sprawdzi się zarówno na śniadanie czy kolację, ale nawet na lekki lunch czy obiad podczas upałów. Jest bardzo wyrazista w smaku, ma w sobie przyprawy kompletnie inne od tych, które znamy z codzienności. Połączenie kuminu i wędzonej papryki to prawdziwa petarda.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1300
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 845
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1434
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1300
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 845
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1434
Składniki
Pomidory pokrój w drobną kostkę. Im więcej soku puszczą, tym lepiej. Przełóż je razem z ciecierzycą do miski. Zalej je oliwą z oliwek i dodaj wszystkie przyprawy z wyłączeniem natki pietruszki. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Drylowane oliwki pokrój w plasterki i posyp nimi sałatkę. Tuńczyka odsącz z zalewy i dodaj postrzępione kawałki na wierzch dania. Tak samo zrób z posiekaną natką pietruszki. Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem jest od razu gotowa do spożycia.