Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem to danie nawiązujące dość mocno do kuchni hiszpańskiej, gdzie królują pomidory, oliwki i – oczywiście – ciecierzyca! Ciecierzyca nie jest mocno popularna w Polsce, ale kto jej zakosztował, wraca do niej z przyjemnością. Nadaje sałatce przyjemnego, lekko orzechowego smaku. Całość przywodzi na myśl słoneczne lato i bogactwo warzyw sezonowych. Ta propozycja sprawdzi się zarówno na śniadanie czy kolację, ale nawet na lekki lunch czy obiad podczas upałów. Jest bardzo wyrazista w smaku, ma w sobie przyprawy kompletnie inne od tych, które znamy z codzienności. Połączenie kuminu i wędzonej papryki to prawdziwa petarda.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 176
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 183
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 176
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 183
Składniki
Pomidory pokrój w drobną kostkę. Im więcej soku puszczą, tym lepiej. Przełóż je razem z ciecierzycą do miski. Zalej je oliwą z oliwek i dodaj wszystkie przyprawy z wyłączeniem natki pietruszki. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Drylowane oliwki pokrój w plasterki i posyp nimi sałatkę. Tuńczyka odsącz z zalewy i dodaj postrzępione kawałki na wierzch dania. Tak samo zrób z posiekaną natką pietruszki. Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem jest od razu gotowa do spożycia.